תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
לפתיחת חשבון מסחר >>
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED התגובות שלכם באתר!

"הציבור הישראלי מושקע ב-362 מיליארד ₪ בקרנות נאמנות; אנחנו מעצמה בתחום הזה"

01/06/2021

ניר קסטרו-כפרי מהבורסה לני"ע התארח במפגש זום שקיימנו בנושא קרנות נאמנות. מהן היתרונות והחסרונות בהשקעה בקרנות? מה עדיף – קרן אקטיבית או פסיבית? ואיך נעזרים באתרי הבורסה ורשות ני"ע כדי לבחור קרן להשקעה? צפו במפגש

לצפייה במפגש המלא, לחצו כאן.

מתעניינים בפתיחת חשבון מסחר בחבר בורסה? לחצו כאן>>

הכלכלן ניר קסטרו-כפרי ממחלקת המסחר והמדדים בבורסה לניירות ערך התארח במפגש זום שקיימנו עם הסוחרים בבורסה בנושא השקעה בקרנות נאמנות. 

"למי שמעודכן בחדשות האחרונות בישראל, כמו בכל העולם, האינפלציה מרימה ראש וכאשר הריבית אפסית אנחנו חווים תשואה ריאלית שלילית, כך שהפיקדונות עלולים לגרום להפסדי הון"

רוצים להירשם חינם למפגשי האונליין ולצפות ברשימת המפגשים? לחצו כאן>>

תעשיית קרנות הנאמנות מנהלת בישראל יותר מ-360 מיליארד ₪ מכספי הציבור, בין אם בקרנות על מדדים ובין אם בקרנות מנוהלות. תיק הנכסים הכספיים של הציבור בישראל מסתכם כיום בכ-4.5 טריליון  ₪, מהם כ-6% מושקעים בקרנות נאמנות. 30% מושקעים באופן ישיר בבורסה, אבל הנתון המפתיע באמת הוא ש-19% מושקעים בפיקדונות שקליים, כאשר הריבית בכלכלה הישראלית קרובה מאוד לאפס כבר יותר מעשור. במילים אחרות: כמעט חמישית מהנכסים הכספיים של הציבור הישראלי מושקעים באפיק שמשיא תשואות זניחות עד אפסיות. 

יתרה מכך: לפי קסטרו-כפרי, "למי שמעודכן בחדשות האחרונות בישראל, כמו בכל העולם, האינפלציה מרימה ראש וכאשר הריבית אפסית אנחנו חווים תשואה ריאלית שלילית, כך שהפיקדונות עלולים לגרום להפסדי הון".

 

קראו עוד במגזין:

 

"העולם יעבור לאנרגיה מתחדשת בעשור הקרוב. הולכת להיות חגיגה"

האתרים הכלכליים החשובים לכל משקיע: כך תשתמשו בהם בחוכמה

מה זה מכפיל רווח ואיך מחשבים אותו?

 

השקעה בקרנות: יתרונות וחסרונות

קרן נאמנות היא מכשיר שמיועד להשקעה משותפת בנכסים מותרים, אשר הוגדרו על פי החוק. הנכסים מנוהלים על ידי חברה לניהול קרנות ונמצאים בבעלות נאמן. מנהל הקרן מיופה כוח בחשבון של הקרן. 

קצת היסטוריה: עד 2005 קרנות הנאמנות היו בבעלות הבנקים וכל בנק הציע ללקוחות שלו את קרנות הנאמנות שהיו בבעלותו. ב-2005 קמה ועדת בכר שפתחה את שוק הקרנות בפני גופים פיננסיים פרטיים, בעיקר בתי השקעות. הבנקים נהנים עד היום מעמלות הפצה על קרנות הנאמנות.

קסטרו-כפרי מנה את יתרונות ההשקעה באמצעות קרנות נאמנות:

 

  • ניהול מקצועי: הקרנות מנוהלות על ידי מנהלי השקעות ותיקים ומנוסים שעברו הכשרות ואושרו על ידי רשות ניירות ערך. הם פועלים בחברות שכפופות לממשל תאגידי, מדובר בתחום מוסדר ומפוקח מאוד.
  • פיזור השקעה: הפיזור בהשקעה בקרנות נאמנות רחב מאוד. מדובר בפיזור שמשקיע פרטי לא יכול להשיג באמצעות השקעה ישירה במניות. פיזור ההשקעה עשוי גם להקטין את הסיכון, מאחר שאם נייר ערך אחד או יותר יורדים, ניירות ערך אחרים שבהם מושקעת הקרן עשויים לפצות על ירידה זו. 
  • נזילות: רמת הנזילות הגבוהה מאפשרת למשקיע לבצע השקעה בכל טווח זמן בהתאם לצרכיו. 
  • גמישות: ניתן לעבור מאפיק השקעה אחד למשנהו באמצעות מעבר מקרן נאמנות אחת לאחרת, בכל פרק זמן ובעלות נמוכה יחסית. 
  • מיסוי: רוב קרנות הנאמנות הינן קרנות פטורות, כך שהמשקיע דוחה את תשלום המס עד רגע פדיון היחידות. באופן תיאורטי וגם מעשי, יכולה להצטבר כאן דחיית מס של שנים. 

בין החסרונות בהשקעה בקרנות נאמנות ציין קסטרו-כפרי את האפשרות לשינויי מדיניות לא צפויים בקרן, לאחר שהמשקיעים כבר נכנסו להשקעה. שינויים בדמי הניהול, על אף שמותר להודיע על העלאתם רק פעם אחת בשנה. ותלות במנהלי הקרנות בכל הנוגע לחשיפות. כלומר, בקניית קרן נאמנות מנוהלת המשקיע לא תמיד יכול לדעת מהן החשיפות של מנהל הקרן למניות ולאפיקים אחרים, ותלוי למעשה בהגדרות המנהל.  

אקטיביות ופסיביות

שוק קרנות הנאמנות מתחלק לשניים: קרנות אקטיביות וקרנות פסיביות. הקרנות האקטיביות מנוהלות על ידי מנהלי השקעות, בגבולות גזרה שהוגדרו בתשקיף הקרן. למנהלי הקרן יש שיקול דעת בחשיפות ובבחירת ניירות הערך שמתאימים לדעתם לקרן. 

הקרנות הפסיביות הן קרנות מחקות וקרנות סל. מטרתן לעקוב אחר מדד מסוים ולהשיג תשואה דומה לשלו. למנהל ההשקעות בקרנות אלו אין שיקול דעת בתמהיל ההשקעות. הפרמטר למדידת ניהול טוב של קרנות מחקות הוא יכולת המעקב אחרי המדד. אם הושגה תוצאה פחות טובה מהמדד, מנהל הקרן עלול להיקנס. 

מתעניינים בפתיחת חשבון מסחר בחבר בורסה? לחצו כאן>>

poll questionמה היתרון הגדול ביותר לדעתך בהשקעה בקרנות נאמנות?

"מעצמה של קרנות נאמנות"

בשוק הישראלי פועלות 2,124 קרנות נאמנות, מהן 1,174 קרנות מנוהלות, 409 קרנות מחקות ו-541 קרנות סל. הקרנות המנוהלות מנהלות כ-200 מיליארד ₪, בעוד שהקרנות המחקות 59 מיליארד ₪ וקרנות הסל - 99 מיליארד ₪. סך הכל מנהלות הקרנות בישראל כ-362 מיליארד ₪. לפי קסטרו-כפרי, "ישראל היא מעצמה בניהול קרנות נאמנות".

מבחינת קטגוריות, בשוק הקרנות המנוהלות והמחקות הקטגוריה הפופולרית ביותר היא קרנות המשקיעות באג"ח בארץ. 849 קרנות נאמנות משקיעות בקטגוריה הזו, עם נכסים מנוהלים בכ-165 מיליארד ₪. לעומת זאת, 179 קרנות נאמנות משקיעות במניות בארץ, עם נכסים מנוהלים של כ-22 מיליארד ₪. 332 קרנות מושקעות במניות בחו"ל, ומנהלות כ-33 מיליארד ₪. 

בשוק קרנות הסל התמונה מעט שונה: רוב הקרנות מושקעות במניות בארץ ובחו"ל, מאחר שקרנות הסל נסחרות במסחר השוטף והציבור יכול לקנות ולמכור אותן בכל רגע נתון. הקרנות המנוהלות והקרנות המחקות, לעומת זאת, נסחרות פעם ביום.

עלויות למשקיע בקרנות נאמנות

 

  • דמי נאמן - נעים בין 0% ל-0.1% בשנה. 
  • דמי ניהול קבועים - נגבים באופן שוטף מנכסי הקרן ולמעשה גורמים להפחתת התשואה. כמו כן, משולמת עמלת הפצה לבנקים על ידי מנהל הקרן. עמלת ההפצה כלולה בדמי הניהול של הקרן. בשורה התחתונה, התשואה המחושבת ללקוח בקרן הנאמנות היא תשואה נטו, כלומר: לאחר ניכוי דמי הניהול והתשלום לנאמן. 

מה אומר שם הקרן?

שמה של קרן הנאמנות נחשב לאחד ממקדמי המכירות העיקריים שלה, ולאמצעי זיהוי מרכזי של הקרן. השמות של הקרנות חייבים כיום לתאר את מדיניות ההשקעה של הקרן, ולמנוע הטעיה של הציבור. 

בשמות הקרנות מופיעים גם מספרים ואותיות - מה פירושם? כדי לדעת לקרוא את המספרים והאותיות, צריך להכיר את הטבלה הבאה: 

 

כלומר, אם שמה של הקרן הוא  2B 30 70, החשיפה של הקרן למניות לא תעלה על 30%. זה כן אומר, למשל, שקרן הזו יכולה להיות חשופה ל-20% מניות בלבד, מאחר שה-2B מגדיר תקרה, לא שיעור אחזקה בפועל. קסטרו-כפרי הדגים במפגש עם הסוחרים בבורסה איך כדאי לקרוא תשקיף של קרן נאמנות, ומה המידע שניתן להוציא ממנו. 

הצלחה גדולה לקרנות הנושא

קרנות הנאמנות מתחלקות גם לקרנות נאמנות חייבות וקרנות פטורות. קרנות חייבות משלמות את המס בצורה ישירה אחרי כל אירוע מס שנוצר, בין אם זה רווח, דיבידנד או קופון. הקרן משלמת את המס בעבור המשקיעים. כאשר הם פודים את היחידות, הם לא נדרשים לשלם מס. הקרנות החייבות נחשבות כיום למוצר נדיר. 

לעומת זאת, קרנות פטורות לא משלמות מס במהלך מחזור החיים. מס של 25% על רווחי ההון נגבה מהלקוח רק כאשר הוא פודה את היחידות. יש בכך, כאמור, יתרון גדול של דחיית מס. חשוב לציין כי המס משולם בניכוי האינפלציה.

חשוב לציין כי בקרנות סל ניתן לקבוע מנגנון של דמי ניהול משתנים, המכונה "רצועת ביטחון". רצועה זו, הנעה בין 0.1%, 0.2% או 0.3% לפי בחירת הגוף המנהל, קובעת למעשה קנס בהתאם לשיעור האחוזי במקרה שהקרן נופלת מהמדד הנעקב; ובונוס במקרה שהקרן עוברת את תשואת המדד. 

ברמה העולמית, 69% מהכספים בקרנות מושקעים בארצות הברית - על 2,204 קרנות בלבד, מספר השווה פחות או יותר למספר הקרנות הפועלות בישראל. בעוד שבארה"ב אותן קרנות מנהלות 5.5 טריליון דולר, בארץ כאמור הן מנהלות 362 מיליארד ₪. 

לאחרונה, בתקופת הקורונה, נכנסו לחיינו גם "קרנות נושא", שמושקעות לפי נושאים: אינטרנט, חדשנות, אנרגיה מתחדשת, תשתיות, רובוטיקה, קנאביס וכולי. קרנות אלו נחלו הצלחה גדולה מאוד ב-2020, שממשיכה גם לתוך 2021.

קסטרו-כפרי הדגים במפגש מה ניתן ללמוד על קרנות נאמנות באתרים מאיה של הבורסה לני"ע ואתר הבית של רשות ני"ע.

רוצים לפתוח חשבון מסחר עצמאי במיטב דש טרייד? לחצו כאן >>

האמור בהרצאה זו אינו אמור להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע זה או אחר. פעילות המסחר בשוק ההון הינה פעילות הטומנת בחובה סיכון ואינה מתאימה לכל אחד. הדוגמאות המופיעות בהרצאה זו הינן תיאורטיות בלבד, ניתנות לצרכי הסברה והמחשה, ואין הסתמך על הנתונים המופיעים בהן. אין לראות באמור או בכתוב כהמלצה לרכישה ו/או למכירה ו/או לביצוע השקעות, פעולות או עסקאות כלשהן או כתחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות מתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. מיטב דש השקעות בע"מ, חברות בשליטתה וכן בעלי מניותיהן, מנהליהן ועובדיהן, לא יהיו אחראים בשום צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שייגרם כתוצאה מהסתמכות על האמור בהרצאה זו, אם ייגרמו. כל הזכויות בהרצאה זו שייכות למיטב דש בע"מ והעברת חלקים מתוכנה לאחרים, שימוש בהם או פרסומם בכל דרך שהיא, ללא קבלת אישור מראש ובכתב ממיטב דש השקעות בע"מ, הינה אסורה.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 2 שנים

    שלום וברכה : כתבה טובה .ושאלתי איך אפשר לחלק סכומים לתקופה הזו שעוברים ..בל-משל אג"ח צמוד ב %.. קרנות סל % ותשתיות ...ואים אפשר לפרט בבקשה . בתודה .

  • לפני 2 שנים

    מצוין. תודה

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: "הציבור הישראלי מושקע ב-362 מיליארד ₪ בקרנות נאמנות; אנחנו מעצמה בתחום הזה"
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.