תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
לפתיחת חשבון מסחר >>
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED התגובות שלכם באתר!

מנהל מדור מדדים בבורסה מסביר: כך תכינו מדד ביתי

21/02/2022

יניב הירש - מנהל מדור שיווק ומדדים בבורסה לני"ע, התארח במפגש זום עם הסוחרים בבורסה והסביר איך בונים מדד חדש, בסינון של 9 פרמטרים. רוצים לבנות מדד בעצמכם? צפו במפגש המלא

לצפייה במפגש המלא, לחצו כאן.

רוצים לפתוח חשבון מסחר עצמאי במיטב דש טרייד? לחצו כאן >>

מנהל מדור שיווק ומדדים בבורסה לני"ע, התארח במפגש זום שקיימנו עם הסוחרים. המפגש התמקד הפעם בסדנת מדדים עשה זאת בעצמך, כלומר: בהכנת מדד אישי. לצורך המחשה, הראה הירש במצגת איך לבנות מדד חדש בשם "תל אביב טופ 50". לפי הירש כל מדד נבנה ומורכב ממספר פרמטרים, בהם שווי אחזקות הציבור, שוק מינימלי, שיעור אחזקות ציבור, מגבלת משקל לנייר, מספר ניירות במדד, תשואת דיבידנד, סקטורים וסיווג ענפי.

שיעור אחזקות הציבור חשוב מבחינת הסחירות, מבחינת היכולת לפעול (לקנות/למכור) במניה. זה יתאפשר אם יש מספיק סחורה אצל הציבור ולא אצל בעל שליטה או בעל עניין אחד מאוד גדול, שיחזיק את הסחורה וייצור אפס אפשרות או מעט אפשרות לסחור בנייר.

קראו עוד במגזין:

מה ניתן ללמוד משלושת המשברים הכי גדולים בוול סטריט מתחילת המילניום?

אוהבים לשחות נגד הזרם? זו אסטרטגיית ההשקעה שמתאימה לכם

השווקים תנודתיים: האם זה הזמן לפעול עם המגמה או נגדה?

בין המצרכים הנוספים שיכולים לשמש להכנת מדד מנה הירש גם את השאלה האם מדובר במניות זרות או ישראליות, אירועי חברה (דיבידנדים, מיזוגים, הנפקות, חדשות אחרות), קביעת מדד בסיס בהתאם למדד הייחוס, מינימום סחירות, סטיית תקן, האם החברה מדווחת על רווח או הפסד - ושיקולים נוספים. 

9 פרמטרים לבניית המדד

פרמטר ראשון לבניית מדד ת"א טופ 50 קובע, בדומה למדדי הדגל בבורסה, רף כניסה של שווי שוק מעל מיליארד שקל. המטרה: ליצור רף כניסה גבוה למדד. 

פרמטר שני לסינון יהיה ני"ע עם שיעור אחזקות ציבור של 30% לפחות. מניות חדשות ייכנסו בהמשך למדד עם נתון של 35% לפחות. שיעור אחזקות הציבור חשוב מבחינת הסחירות, מבחינת היכולת לפעול (לקנות/למכור) במניה. זה יתאפשר אם יש מספיק סחורה אצל הציבור ולא אצל בעל שליטה או בעל עניין אחד מאוד גדול, שיחזיק את הסחורה וייצור אפס אפשרות או מעט אפשרות לסחור בנייר.

פרמטר שלישי: סיווג ענפי. במקרה של ת"א טופ 50, נקבע מדד ללא מגבלה ענפית אך ללא חברות אחזקה. כלומר, המדד יהיה מדד מפוזר עם סקטורים רבים ונוכחות לטכנולוגיה, בנקים, ביטוח, אנרגיה מתחדשת ועוד. מצד שני, יהיו בו רק חברות אמיתיות.

מתעניינים בפתיחת חשבון מסחר בחבר בורסה? לחצו כאן>>

poll questionמה תהיה להערכתך תשואת מדד ת"א 35 ב-2022?

פרמטר רביעי לבניית המדד: רק מניות ישראליות או מניות עם זיקה ישראלית. מדד של כלכלה מקומית יכול לעניין גם משקיעים זרים. הפרמטר הזה קיים גם במדדים מובילים קיימים בבורסה בתל אביב כמו ת"א 90 ומדד רשתות השיווק. 

פרמטר חמישי: תשואת דיבידנד של 1% לפחות בשנה. כלומר, למדד ייכנסו רק חברות איכותיות, המשלמות דיבידנדים נאים. 

פרמטר שישי: סטיית התקן השנתית לא תעלה על 40%. הכוונה ליצור מדד "בונקר", עם חברות רציניות, יציבות וחזקות.

פרמטר שביעי: מינימום סחירות - מחזור יומי ממוצע של מיליון שקל ומעלה. פרמטר זה נועד להבטיח שהמדד יכלול רק מניות סחירות, שמחליפות הרבה ידיים במסחר היומי.

פרמטר שמיני: רווחיות. אנחנו לא רוצים חברות חלום במדד ת"א טופ 50, המגמה כיום בעולם היא של מעבר מחברות צמיחה לחברות ערך שמשלמות דיבידנדים, מוכרות יותר ורווחיות. לצורך העניין, אפשר לקבוע שלמדד ייכנסו רק חברות שדיווחו על רווח ברבעון השלישי של 2021. 

פרמטר תשיעי: מגבלת משקל. במדד ת"א טופ 50 נקבע מגבלת משקל לני"ע של 8%. 

המדדים הנסחרים בבורסה בתל אביב  מתעדכנים בתדירות של חצי שנתית, שנתית או חודשית. במקרה של מדד ת"א טופ 50 נקבע תדירות עדכון חצי שנתית, בהתאם לשאר מדדי הדגל של הבורסה. מדד הייחוס למדדי הדגל החדשים בתל אביב הוא מדד ת"א 125, זה המדד שישמש בהמשך להשוואה גם מול המדד החדש שבנינו, ת"א טופ 50.

ביום לאחר השקת המדד יש לנטר אירועי חברה חשובים כמו דיבידנדים, גריעות ממסחר, מיזוג במזומן / מניות, רישום מניה חדשה למסחר, זכויות ואיחוד הון ועוד. אם מתרחשים אירועים מיוחדים לאחר השקת המדד על עורכי המדד להפעיל שיקול דעת. שיקול דעת כזה עשוי להיות חשוב במקרים כמו התנפחות מהירה ולא מוסברת של מניה, שינוי ביחס התכסות או כניסה של תחומי פעילות חדשים כגון קריפטו או קנאביס.

רוצים לפתוח חשבון מסחר עצמאי במיטב דש טרייד? לחצו כאן >>

צפו במפגש הזום המלא.

האמור בהרצאה זו אינו אמור להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע זה או אחר. פעילות המסחר בשוק ההון הינה פעילות הטומנת בחובה סיכון ואינה מתאימה לכל אחד. הדוגמאות המופיעות בהרצאה זו הינן תיאורטיות בלבד, ניתנות לצרכי הסברה והמחשה, ואין הסתמך על הנתונים המופיעים בהן. אין לראות באמור או בכתוב כהמלצה לרכישה ו/או למכירה ו/או לביצוע השקעות, פעולות או עסקאות כלשהן או כתחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות מתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. מיטב דש השקעות בע"מ, חברות בשליטתה וכן בעלי מניותיהן, מנהליהן ועובדיהן, לא יהיו אחראים בשום צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שייגרם כתוצאה מהסתמכות על האמור בהרצאה זו, אם ייגרמו. כל הזכויות בהרצאה זו שייכות למיטב דש בע"מ והעברת חלקים מתוכנה לאחרים, שימוש בהם או פרסומם בכל דרך שהיא, ללא קבלת אישור מראש ובכתב ממיטב דש השקעות בע"מ, הינה אסורה.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
    רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
    אתם קוראים: מנהל מדור מדדים בבורסה מסביר: כך תכינו מדד ביתי
    AIzaSyD5yByn8adz7SoeqOPuwLdcBD8g_mkP5ww
    Website by:

    © 2017 מיטב דש בע”מ
    אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.