תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
לפתיחת חשבון מסחר >>
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED התגובות שלכם באתר!

האם פריחת היוניקורנים מזכירה את בועת הדוט.קום?

04/10/2021

האם תרחיש האימה של השווקים בתחילת המילניום - התפוצצות בועת חברות הדוט.קום, יכול לחזור על עצמו עם חברות היוניקורן? 5 הבדלים קריטיים בין המצב אז למצב כיום

מתעניינים בפתיחת חשבון מסחר בחבר בורסה? לחצו כאן>>

המומנטום בשווקים היה וכנראה יהיה עניין הפכפך. אם בתחילת 2021 וול סטריט חגגה אופוריה בשוק הספאקים ופריחה חסרת תקדים בתחום חברות החד הקרן (להלן: יוניקורנים) ששווי השוק שלהן חצה את מיליארד הדולרים, הרי שבתחילת הרבעון האחרון של השנה אנחנו רואים גם סימני התקררות ומחשבה שנייה ושלישית בכל הנוגע לסטארט-אפים שהתנפחו במהירות עצומה

בין בועת הדוט.קום של תחילת המילניום לבין המצב כיום יש כמה הבדלים חשובים, שיתכן שיחסכו לנו מפולת נוספת, אם כי ברור כי גם כיום יש הרבה קצף בשוק ועוד נראה התכנסות למציאות

קראו עוד במגזין:

 

 

קחו לדוגמא את הספאקים, אותן חברות שלד שמיזגו לתוכן חברות מטרה, לרוב חברות טכנולוגיה. 2021 הסתמנה כשנה מופלאה לספאקים, שנה שבה הונפקו כבר לא פחות מ-415 מהם, שנה שבה עומד עד כה הגיוס המצרפי של חברות אלו על כמעט 110 מיליארד דולר, ושנה שבה 310 ספאקים נוספים נמצאים בהליכי גיוס. למרות זאת, הסנטימנט כלפי הספאקים השתנה ורבים מהם נסחרים כיום מתחת למחיר שבו הונפקו.  

השינוי בסנטימנט פגע גם בנציגות הישראליות: מבין תשע חברות הטכנולוגיה הישראליות שהתמזגו לספאקים, רק פיוניר נסחרת מעל מחיר ההנפקה. סלברייט, שהחלה להיסחר לאחרונה, ספגה פדיון של 87% מהכספים שגייסה בהנפקה. חברות כמו REE והיפו צנחו בחדות ואיבדו כמחצית משוויין בהנפקה וחברות כמו אאוטבריין וסימילרווב לא מצליחות לעלות מעל למחירים שבו הונפקו. 

poll questionהאם להערכתך יש כיום בועה במניות הטכנולוגיה – ואם כן, מתי היא תתפוצץ?

נכון לסוף אוגוסט 2021 פעלו בעולם יותר מ-800 חברות יוניקורן, בשווי מצרפי של יותר מ-2.6 טריליון דולר. בשלב מסוים ב-2020, אחת מכל עשר מהחברות הללו הייתה חברה ישראלית. האם סימני השאלה שמתעוררים כיום אמורים להדאיג אותנו, כמדינה שכלכלתה נסמכת במידה רבה על ייצוא היי-טק?  

רוצים לפתוח חשבון מסחר עצמאי במיטב דש טרייד? לחצו כאן >>

בועת הדוט.קום והמצב כיום: מצאו את ההבדלים

המעט יותר מבוגרים שבינינו לבטח זוכרים את משבר בועת הדוט.קום, שבה חברות האינטרנט ניפחו את השווקים וגרמו לקריסתם הכואבת בתחילת המילניום. גם אז היו שיאים של הנפקות, הערכות שווי גבוהות וחברות טכנולוגיה חדשות, שכולם היו בטוחים שהן הדבר הכי חם להשקיע בו. לכן, עולה השאלה המתבקשת: האם נראה "שידור חוזר" בוול סטריט בקרוב? 

התשובה, עד כמה שניתן להתנבא בעניינים כאלה, היא כנראה שלא. בין בועת הדוט.קום של תחילת המילניום לבין המצב כיום יש כמה הבדלים חשובים, שיתכן שיחסכו לנו מפולת נוספת, אם כי ברור כי גם כיום יש הרבה קצף בשוק ועוד נראה התכנסות למציאות. 

ההבדלים המרכזיים בין בועת הדוט.קום להיום?

1. גובה הריבית 

בשנת 2000, שנת התרסקות השווקים, עמדה ריבית הבנק הפדרלי בארה"ב על 6.5%, לעומת 0.25% בלבד כיום. כלומר, במשבר ההוא הייתה למשקיעים אלטרנטיבה לפנות אליה בעתות מצוקה. כיום, עם סביבת ריבית נמוכה מאוד שלא אמורה להשתנות מהותית בטווח הקרוב, ההשקעה בטכנולוגיה, על אף הסיכונים הכרוכים בה, עדיין אטרקטיבית מאוד וללא תחליף סולידי הולם. 

2. הכנסות החברות

בתחילת המילניום, הכוכבות הגדולות היו חברות טכנולוגיה עם חלומות אדירים, אבל במקרים רבים גם עם מעט מאוד הכנסות (אם בכלל). כיום, כשרף הכניסה להנפקה בנאסד"ק עומד על הכנסות שנתיות של כ-100 מיליון דולר, המצב שונה. חברות הטכנולוגיה הנסחרות אמנם רגישות לשינויי סנטימנט, אבל אין מקום להשוות אותן מבחינה זו למקבילותיהן משנת 2000. 

3. הבדלים בתשואות

בחמש השנים שקדמו להתפוצצות בועת הדוט.קום, בשנים 1995-2000, מדד הנאסד"ק עלה בכ-400%. בחמש השנים האחרונות, לעומת זאת, מדד זה "הסתפק" בעלייה של כ-200%.

4. מכפילים

מכפיל הרווח הממוצע של מדד נאסד"ק 100 עומד נכון לספטמבר 2021 על 29, לעומת מכפיל רווח ממוצע כמעט 200 (!) לפני התפוצצות הבועה במרץ 2000. 

5. ניסיון אנושי

בפיצוץ בועת הדוט.קום קרסו חברות אינטרנט חדשות, בתחום שאף לא ממש הכיר ושהיה בבחינת ארץ לא נודעת לצועדים בו. כיום, חברות הטכנולוגיה הצעירות ובכללן היוניקורנים הישראלים, משופעות במשקיעים, מנהלים בכירים ויועצים עם ניסיון רב שנים בחברות טכנולוגיה וגם בהתמודדות עם מצבי שוק משתנים. הידע הזה אמור לסייע, לפחות לחברות המוצלחות שבחבורה, לשרוד את המשברים שבדרך. 

בשורה התחתונה, אני לא מעריך שצפויה התכנסות כואבת בתחום הטכנולוגיה בוול סטריט כמו בתחילת שנות האלפיים. עם זאת, גם כיום קיים שווי לא הגיוני בחלק מחברות הטכנולוגיה הקטנות והמצב אצל כמה מהן נראה יותר מדי טוב מכדי להיות נכון. למרבה השמחה, התעשייה כיום הרבה יותר בוגרת ונהנית מניסיון נצבר של שנים. היום אנחנו גם מדברים על תעשייה עם הכנסות, לקוחות ומודל רווח. זה אמור להספיק, אם כי בשווקים ובמיוחד במגזר הטכנולוגיה אי אפשר אף פעם להבטיח כלום.

מתעניינים בפתיחת חשבון מסחר בחבר בורסה? לחצו כאן>>

*אין לראות במסמך זה ובמידע ו/או הניתוח הכלולים בו הצעה או ייעוץ/שיווק לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים ו/או השקעת כספים בפיקדונות כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים כלשהם. האמור לעיל אינו מתיימר להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע זה או אחר. לפיכך, האמור לעיל אינו מהווה בשום צורה שהיא תחליף לייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. התנאים המלאים והמחייבים של כל שירות/מוצר,הינם כמפורט במסמכי פתיחת החשבון ביחס לאותו שירות/מוצר וכפופים להסדרים הנהוגים במיטב דש טרייד. אין באמור משום הבטחת תשואה או רווח.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 2 שנים

    סלברייט נסחרת מעל למחיר ההנפקה

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: האם פריחת היוניקורנים מזכירה את בועת הדוט.קום?
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.