תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
לפתיחת חשבון מסחר >>
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED התגובות שלכם באתר!

"אין סכנה לאינפלציה משוגעת, פירוק הוא החלק הטוב בסיכונים שמאיימים על חברות ה-FAANG"

22/06/2021

צבי ואבנר סטפק - מבעלי מיטב דש, התארחו במפגש זום: "פייסבוק תפורק, אבל זה לא בהכרח יזיק לה". "באופן מוזר ויחסי כל אזור הצמיחה נראה כרגע פחות יקר לעומת אזור הערך". "יש כיום עודף כסף שרודף אחרי חברות הטכנולוגיה בכל השלבים, מסטארט-אפים בתחילת דרכם. זה לא מצב בריא. מתישהו תהיה מפולת וחברות ההיי-טק יובילו אותה". צפו במפגש המלא

לצפייה במפגש המלא, לחצו כאן.

מתעניינים בפתיחת חשבון מסחר בחבר בורסה? לחצו כאן>>

צבי ואבנר סטפק - מבעלי מיטב דש, התארחו במפגש זום שקיימנו עם הסוחרים בבורסה. המפגש התמקד הפעם במניות ה-FAANG (פייסבוק, אפל, אמזון, נטפליקס וגוגל), חמש מניות הטכנולוגיה הגדולות בנאסד"ק והשפעתן על השווקים. עם זאת, צבי ואבנר התייחסו גם לנושאים אחרים ובראשם החשש מהתעוררות אינפלציונית, מניות ערך מול מניות צמיחה והמשימות העומדות בפני הממשלה החדשה בישראל.

"אני חושב שפייסבוק תפורק, אבל זה לא בהכרח אומר שזה יזיק לה. הערך של פייסבוק, אינסטגרם ו-ווטסאפ בנפרד יהיה יותר גדול מהשלם שקיים כיום"

רוצים להירשם חינם למפגשי האונליין ולצפות ברשימת המפגשים? לחצו כאן>>

מה מצב האינפלציה בארה"ב ובישראל? צבי סטפק ניתח: "האינפלציה בארה"ב כמובן יותר גבוהה כרגע, קצת מעל 3.5% ועם קצב של 5% ב-12 החודשים האחרונים. זה מזכיר תקופות פחות סימפטיות. בישראל האינפלציה תחת שליטה, כרגע בקצב שנתי של 1.5% או 1.6%, עוד אי אפשר באמת לדעת. שני המדדים האחרונים שפורסמו כאן  היו נמוכים מהציפיות המוקדמות, וזה יצר רגיעה. צריך להגיד, עם זאת,  שהשוק מעולם לא ידע להעריך נכון את האינפלציה. אחרי 2008, למשל, השוק העריך שאינפלציה תהיה נמוכה כי היה משבר כלכלי, אבל בשוק הישראלי באותה שנה היו 4% אינפלציה".

 

קראו עוד במגזין:

 

מהן הסיבות להרמת הראש של האינפלציה? "הסיבה הראשונה היא שבקורונה לא היה לאנשים על מה להוציא כסף. שירותים כמו מספרות, מסעדות, פנאי, בילוי ותעופה היו סגורים לפרקי זמן ארוכים - ומצד שני, הציבור קיבל כסף, צ'קים מהממשלה, יותר בארה"ב מאשר פה והציבור חסך את זה. עכשיו הציבור רוצה להוציא את הכסף". 

"במקביל, בעלי עסקים שסבלו בסגרים בקורונה מנסים לפצות את עצמם עכשיו ומעלים מחירים. חלק מהעליות מוצדקות וחלק לא. מה מוצדק? מחירי חומרי הגלם של מזון, סחורות ושינוע סחורות עלו. לשלוח מכולה מלאה סחורה עולה פי חמישה כיום ממה שעלה לפני משבר הקורונה. יש שיבושים בשרשרת האספקה. מעבר לכך, סין היא כבר לא סדנת הייצור הכי זולה בעולם. היא הייתה גורם אנטי אינפלציוני בעולם, אבל היא כבר לא כזו. מדד המחירים ליצרן עלה בסין בשנה האחרונה ב-9%, וזה יתגלגל על הצרכנים". 

"מצד שני, יש גורמים כמו הטכנולוגיה ודמוגרפיה נמוכה שמוזילים מחירים. יש הרבה  גורמים בעד ונגד האינפלציה, אבל אני חושב שאין כרגע סכנה לאינפלציה משוגעת. אנחנו כנראה חוזרים למשהו יותר נורמלי עכשיו. בבנק ישראל ובכלל בעולם המערבי מקובל להגיד שאינפלציה של 2% זה היעד - ולא במקרה. הרי אינפלציה שלילית - דיפלציה, היא מצב הרבה יותר גרוע. כמובן שסטגפלציה היא המצב הכי גרוע, כי המחירים יורדים וזה כרוך במיתון. השוק מתלבט כיום מתי הפד או בנק ישראל יפעלו. היה חשש שהשוק יכתיב לפד העלאת ריבית, אבל זה לא קורה. השוק נרגע לאחר שהפד הודיע שב-2023, בעוד כשנתיים, הוא יתחיל בהעלאות ריבית". 

מהן ההשפעות האפשריות של אינפלציה בארה"ב על הכלכלה הישראלית? צבי סטפק: "ארצות הברית כיום היא מקור של אינפלציה, חד משמעית. ישראל היא משק פתוח שמייבא הרבה סחורה - וברור שהיא מושפעת. מצד שני, החוזק של השקל קצת ממתן את האינפלציה. אני עדיין בעד לקנות זהב, אפילו היום קניתי. אני קונה זהב מול החלק שאני או אחרים משקיעים במניות. אם לא הייתי משקיע במניות, לא בטוח שהייתי משקיע בזהב. הניסיון מראה שיש ביניהם מתאם הפוך בדרך כלל.

מהם אפיקי ההשקעה האולטימטיביים להגנה מפני אינפלציה? "בישראל, אפשרות אחת זה לקנות מדד שמחקה סחורות, סחורות חקלאיות. האפשרות השנייה זה לקנות אגרות חוב צמודות מדד, אבל מי שקונה צריך לדעת שהוא לא יקבל את הערך הריאלי של הכסף אם יחכה עד הפדיון". 

האם האינפלציה מהווה סיכון לשוק המניות? צבי סטפק ניתח: "ברור שבאינפלציה דו-ספרתית, המניות צונחות, אבל עד אינפלציה של 3%-4% אין סכנה ממשית. הסיכון העיקרי הוא שבאינפלציה של 3%-4% הפד יעלה ריבית וכתוצאה מכך התשואות באגרות החוב יעלו מ-1.5% כיום לאזור ה-3%. ואז אנשים יתחילו לחשוב: אוקיי, הרווחתי יפה במניות, בוא נמכור ונעביר חלק לאגרות חברות ממשלתיות.

אבנר סטפק הוסיף בהקשר זה: "אני לא מוטרד מהאינפלציה, נראה שנה שנתיים של אינפלציה קצת יותר גבוהה ואז נחזור לנורמה. אנחנו הולכים לתקופה זמנית של אינפלציה קצת יותר גבוהה, ואני לא מוטרד מזה בהקשר של שוק המניות".

רוצים לפתוח חשבון מסחר עצמאי במיטב דש טרייד? לחצו כאן >>

poll questionהאם להערכתך תיתכן התפרצות אינפלציונית בישראל בשנתיים הקרובות?

"המשקיעים טועים בנוגע לפייסבוק"

בהמשך המפגש עברו צבי ואבנר סטפק לנתח את מצבן של חברות ה-FAANG (פייסבוק, אמזון, אפל, נטפליקס וגוגל). "שאלת הליבה כאן", אמר אבנר סטפק, היא מניות צמיחה שזה חברות טכנולוגיה - אגב, המהדרין מוסיפים ל-FAANG גם את מניית טסלה -  מול חברות ערך שזה פיננסים, נדל"ן, בנקים, כל עולם האופליין. צריך לזכור שמשקל המניות של חברות הטכנולוגיה הפך להיות דרמטי מאוד בוול סטריט, הרבה יותר מאשר בישראל. להערכתי, מניות חברות הטכנולוגיה כיום יקרות, אבל באופן מוזר אם צוללים לשווי השוק של גורילות ה-FAANG, הן נסחרות, למעט טסלה ונטפליקס, במחירים לא כאלה יקרים יחסית לחברות הכלכלה הישנה". 

אבנר סטפק התייחס למצבה של פייסבוק: "היא נתפסת אצל רבים כמניה יקרה, כי יש תפיסה שפייסבוק הולכת ומזדקנת. היוזרים הצעירים נמצאים יותר באינסטגרם וטיק טוק, והווטסאפ עוד לא משמעותי. זה לא סוס מת, חס ושלום, אבל יש תחושה שזו חברה שהעתיד שלה לא דומה לעברה. וזו טעות. פייסבוק היא חברה שהולכת להיכנס בגדול מאוד לשוק המסחר האלקטרוני, בהודו ובעוד מקומות בעולם. וזה לא רק פייסבוק, מתישהו גם בווטסאפ יידעו לעשות כסף יותר משמעותי. בסופו של דבר, אפילו בארה"ב מספר היוזרים בפייסבוק עצמה לא יורד. הוא עולה בקצב חד ספרתי נמוך, אבל לא שלילי. וצריך לזכור ששוק הפרסום עדיין לא עבר כולו לאונליין, כך שיש סיפור של צמיחה לפייסבוק. שמסתכלים על נתונים פיננסיים לא בטוח שזה כזו מניה יקרה, יחסית לחברות טכנולוגיה אחרות".

אבנר סטפק הוסיף: "אם פייסבוק בצד הזול, אז בצד השני של מניות הטכנולוגיה אפשר למצוא את טסלה, שאני נוהג לכנותה בזלזול לא נייר ערך, כי אם נייר טואלט. זו חברה שהיה לה יתרון טכנולוגי יותר קטן ממה שחשבו. כיום כבר אין לה בכלל יתרון על חברות הרכב החשמלי הסיניות, הסיניות החשמליות כבר עוקפות את טסלה. גם יצרניות הרכב המסורתיות משקיעות כיום בטירוף ברכבים חשמליים ויסגרו פערים תוך שנתיים. טסלה כרכב לא מקבלת דירוגים מי יודע מה. בשורה התחתונה, לדעתי זו בועה שמתודלקת על ידי מעריצים וחברי הכת.  אני שם בצד כרגע את דעתי על המכונית, זה לא שאני חושב שטסלה לא תצליח, אבל אני לא יכול להצדיק את השווי המטורלל שבו חברה אחת שווה כמו כל התעשייה המסורתית, בזמן שגם התעשייה המסורתית עמוק בהשקעות ובפיתוח רכבים חשמליים. טסלה לא תהיה שם לבד". 

צבי סטפק התייחס לסיכונים שמרחפים מעל לראשיהן של חברות הטכנולוגיה הענקיות: "קודם כל, הן מונופולים ששולטים על חלקים יקרים בחיינו, פוגעים בפרטיות ובשוק הפרסום. לכן הציבור, הרשתות, התקשורת והרגולטורים מתחילים לשים עין מה קורה שם. אני חושב שפייסבוק תפורק, אבל זה לא בהכרח אומר שזה יזיק לה. הערך של פייסבוק, אינסטגרם ו-ווטסאפ בנפרד יהיה יותר גדול מהשלם שקיים כיום. בכל מקרה, לפייסבוק ולחברות הענק האחרות צפויה מתקפה רגולטורית, גם באירופה וגם בארצות הברית. בארה"ב התמנתה עכשיו נציבת עסקים מיליטנטית נגד החברות האלה, צפויים להן חיים לא פשוטים בשנים הקרובות". 

אבנר סטפק: "קחו לשם השוואה את מניית עליבאבא הסינית, היא אולי אחת המניות הכי זולות בעולם. שם הרי הצמיחה הרבה יותר גבוהה ולא מוטלת בספק, אבל היא נסחרת במכפילים נמוכים בגלל הסיכון הרגולטורי, בגלל שהממשל הסיני מתערב ופתאום ג'ק מא נעלם… שיח די דומה מתקיים בסין, בסגנון קצת יותר אלים. אבל יכול להיות שבארה"ב המצב יותר גרוע, כי בסין הסיכון הרגולטורי כבר מגולם במחיר המניה. יותר גרוע מזה כבר לא יהיה בסין". 

צבי סטפק: "צריך להזכיר עוד סיכון, לא דרמטי אבל קיים, שזו המגמה הגלובלית שמובילה ג'נט יילן שרת האוצר בארה"ב. היא מובילה מהלך של מס גלובלי מינימלי של 15% שיקשה על חברות גדולות שיצטרכו לשלם שיעורי מס גבוהים יותר מבעבר. זה גם הטרנד בציבור האמריקאי: איך ייתכן שאנשים פשוטים משלמים יותר מס מחברות ענק? ברור ששיעורי המס יעלו".

אבנר סטפק: "פירוק החברות הוא במירכאות החלק הטוב של הסיכון הרגולטורי, בגלל האפשרות להצפת ערך. לעומת זאת, מגבלות עסקיות כמו איסור שימוש בנתונים עלולות באמת לגרום נזק אמיתי - וזה בעיני אחד הסיכונים העיקריים. בסיכום ביניים אפשר לומר שבנטרול טסלה ונטפליקס היקרות, האחרות נראות במחירים יותר סבירים, הכל יחסי כמובן. אם מסכמים את כל אזור הצמיחה לעומת אזור הערך, כיום באופן מוזר אזור 

הצמיחה נראה פחות יקר, שום דבר לא זול היום. זו לא בועה בארה"ב, אבל המחירים שם בין יקרים ליקרים מאוד. באסיה המחירים יותר זולים". 

אבנר סטפק התייחס לקדחת הנפקות הטכנולוגיה הישראליות בוול סטריט: "חברות טכנולוגיה רבות בנאסד"ק טסו לחלל והשאלה היא רק האם החללית תשוב בנחיתה רכה או תתרסק. רואים את זה גם בחברות פרטיות, כיום קל לגייס סכומי עתק. אנחנו רואים מה קורה באקזיטים בישראל, תראו כמה כסף זורם פה מהיי-טק. אם לא תהיה קריסה בבורסה, תהיה כאן שנת שיא מטורפת. הרבעון ראשון השנה כבר יותר מכפול מרבעון ראשון אשתקד, שבו עוד לא הייתה קורונה. יש כיום עודף כסף שרודף אחרי חברות הטכנולוגיה בכל השלבים,  מסטארט-אפים בתחילת דרכם. זה לא מצב בריא. מתישהו תהיה מפולת, זה טבעו של השוק וההיי-טק יוביל אז את הירידות". 

צבי סטפק: "אין כיום בועה בשוק, אבל בגל ההנפקות הנוכחי אני מציע להיזהר עם הנפקות של חברות קטנות שאין להן היסטוריה מוכרת ומוכרות חלומות".  אבנר סטפק: "שוק המניות בארצות הברית יקר מאוד, אבל לא בועה. באירופה יש הרבה יותר מניות ערך, ושם השוק הבריטי מעניין אותי יותר מהשאר. ישראל? בינוני עד יקר ואסיה הכי זולה כיום במונחי מכפילים".

"אם הממשלה תיפול, זה יהיה על אירוע ביטחוני"

צבי ואבנר סטפק התייחסו לשאלה איך כדאי לחלק את תיק ההשקעות כיום. "אנחנו חוזרים כיום להיות יותר מוטי צמיחה", פתח אבנר, "שזה אגב לא רק חברות טכנולוגיה אלא גם חברות אנרגיה מתחדשת ועוד. כל זאת, אחרי תקופה שהיינו בפוזיציה הפוכה". 

צבי סטפק חילק את תיק ההשקעות כך: "אני מקדיש לישראל 30% מהתיק, ארה"ב 35%, 15% אירופה, 10% בסין ועוד 10% למדינות מתפתחות באסיה". אבנר סטפק הסכים איתו, בסייג שהיה מפנה יותר אחוזים לאסיה ופחות לארה"ב. "הדרכים הפשוטות להשקיע באסיה היא דרך קרנות סל או קרנות מחקות", הוא הוסיף. 

צבי סטפק התייחס למדיניות הממשלה החדשה בישראל: "יהיה לה די קשה יהיה לפעול, גם בזירה כלכלית וגם בזירות אחרות. התקציב צריך לעבור תוך קצת פחות מחמישה חודשים. אם הממשלה תשרוד עד אז, היא גם תצליח להעביר את התקציב. זה מהלך מתבקש וחיוני אחרי הפקרות של שנתיים בלי תקציב. הממשלה צריכה לטפל בהמון חזיתות: תשתיות פיזיות כמו כבישים, אנחנו רואים את הפקקים; תשתיות אנושיות, שזה מערכת החינוך. ויש מחירי הדיור, שרק עולים ועולם. אם מחירי הדיור יעלו, גם מחירי השכירות יעלו ואז יש כאן סכנה גם מהזווית האינפלציונית. בכל מקרה, יהיה קשה מאוד לזוגות צעירים לקנות דירה".

אבנר סטפק: "כאילו שהיום קל, אנחנו המדינה הכי יקרה בנדל"ן". 

צבי סטפק: "מספר חודשי עבודה שבן אדם צריך לעבוד בשביל לקנות דירה סבירה יעלה…"

אבנר סטפק: "זה לא בן אדם, זה כבר עבד שצריך לעבוד 200 חודשים לממן דירה פשוטה של ארבעה חדרים, לא בתל אביב". 

צבי סטפק: "אלו סוגיות שיהיה קשה לפתור, כרגע מסתמן שינסו להמשיך בדרך כזו או אחרת בתוכנית מחיר למשתכן. הדברים האלה עדיין מוקדמים, לא בטוח ששר האוצר ליברמן יודע בדיוק לאן הוא הולך, אבל תזכרו שיהיה קשה לבצע אותם בגלל ההרכב הלא הומוגני של הממשלה".

אבנר סטפק: "אני חושב שהסכנה לממשלה הזאת היא לא התקציב. היא לא תיפול בגלל התקציב, אם היא תיפול זה יהיה חלילה על אירוע ביטחוני. ההשקעות הגדולות בתשתיות שנדרשות בישראל וכנראה גם יקרו יכולות להיות מנוע צמיחה לא קטן בפני עצמו, ולכן אני די אופטימי על הכלכלה הישראלית בשורה התחתונה".

מתעניינים בפתיחת חשבון מסחר בחבר בורסה? לחצו כאן>>

*האמור בהרצאה זו אינו אמור להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע זה או אחר. פעילות המסחר בשוק ההון הינה פעילות הטומנת בחובה סיכון ואינה מתאימה לכל אחד. הדוגמאות המופיעות בהרצאה זו הינן תיאורטיות בלבד, ניתנות לצרכי הסברה והמחשה, ואין הסתמך על הנתונים המופיעים בהן. אין לראות באמור או בכתוב כהמלצה לרכישה ו/או למכירה ו/או לביצוע השקעות, פעולות או עסקאות כלשהן או כתחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות מתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. מיטב דש השקעות בע"מ, חברות בשליטתה וכן בעלי מניותיהן, מנהליהן ועובדיהן, לא יהיו אחראים בשום צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שייגרם כתוצאה מהסתמכות על האמור בהרצאה זו, אם ייגרמו. כל הזכויות בהרצאה זו שייכות למיטב דש בע"מ והעברת חלקים מתוכנה לאחרים, שימוש בהם או פרסומם בכל דרך שהיא, ללא קבלת אישור מראש ובכתב ממיטב דש השקעות בע"מ, הינה אסורה.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 2 שנים

    מה עם מיקרוסופט?

  • לפני 2 שנים

    על פי דעתי בחודשיים הקרובים השוק יבצע את מה שהוא היה אמור לעשות בחודש 3/20 ולא סיים שזה 50%-

  • לפני 2 שנים

    בסופו של דבר הלחץ הציבורי והעסקי יגרום לממשל להתערב בכוחנות והחזירות של חברות הטכנולוגיה הגדולות .לפי דעתי הראשונות הם: אמזון פייסבוק גוגל

  • לפני 2 שנים

    מצד אחד טסלה "היא נייר טוואלט" מצד שני אבנר סטפאק ממליץ על חברות אנרגיה מתחדשת. לא ברור לי אם הוא דובר אמת? אם בוחר את המיליום נכון? מזל שהאינטרנט לא שוכח.

    גם אמזון ב 2014 היתה מוגדרת אצלו נייר "טוואלט"?

  • לפני 2 שנים

    מאיזה חברות ישראליות חדשות כדאי להיזהר?

  • לפני 2 שנים

    פשוט מצויינים

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: "אין סכנה לאינפלציה משוגעת, פירוק הוא החלק הטוב בסיכונים שמאיימים על חברות ה-FAANG"
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.