תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
לפתיחת חשבון מסחר >>
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED התגובות שלכם באתר!

5 הטיות פסיכולוגיות שיגרמו לנו לקבל החלטות מזיקות במסחר בבורסה

מדורים:
13/07/2022

תכירו: אפקט הפחד, עייפות ההחלטות, הטיית האישור, תיאוריית הבעלות ואפקט העדר. כל ההטיות הללו "מצטיינות" בהטעיית משקיעים – ועלולות להסב הפסדים ניכרים לתיק ההשקעות. כך תבטיחו שלכם זה לא יקרה

רוצים לפתוח חשבון מסחר עצמאי במיטב טרייד? לחצו כאן >>

נפתח בבשורה שכנראה לא תפתיע את רובכם: בשני העשורים האחרונים הבורסות בארץ ובעולם נהנו מעליות משמעותיות. לשם המחשה, ב- 20 השנים האחרונות, מינואר 2002 עד ינואר 2022, הניב מדד ת"א 125 תשואה מצטברת של 356%. גם מדדים אחרים, בהם גם  ה-S&P 500 האמריקאי, הניבו תשואה בגובה מאות אחוזים בתקופה זו.

הכרת ההטיות הפסיכולוגיות תסייע לנו להשקיע בצורה מחושבת יותר, ולשמור את הרגש לתחומים אחרים. 

קראו עוד במגזין:

מכאן לנתון המפתיע: על רקע העליות המשמעותיות בשווקי ההון לאורך 20 השנים האחרונות, בולטים ביצועי החסר של משקיעים שהניבו תשואות נמוכות יותר. איך אפשר להסביר את הפער בין תשואות השוק לתשואות שהניבו חלק מהמשקיעים? במקרים רבים, ההסבר מסתכם במילה אחת: רגש.

ניתוח הביצועים של נייר הערך והחברה שעומדת מאחוריו הוא משמעותי בדרך לקבלת החלטות מושכלות. עם זאת, טוב ככל שיהיה הניתוח, במקרים רבים הרגשות מאיימים להשתלט ולגרום לנו לקבל החלטות מהבטן, במקום מהראש. כדי לצמצם את הסיכוי לקבלת החלטות אימפולסיביות שאנחנו עלולים להצטער עליהן, כדאי להכיר חלק מהטריגרים הפסיכולוגיים שמניעים אותנו – ואת דרכי ההתמודדות עימם.

אפקט הפחד

כמו בתחומים רבים בחיים, גם בהשקעות הפחד עשוי להניע אותנו לפעול בניגוד להיגיון. למה זה בעצם קורה? בגלל האמיגדלה, אחד האזורים הקדומים ביותר במוח, המכונה גם מרכז הפחד. כאשר אנחנו מפחדים או חשים מאוימים, האמיגדלה מתחילה לפעול ומעוררת את הדחף להגיב.

הדחף הזה היה אחד המפתחות להישרדות כשאריה רדף אחרי האדם הקדמון ביער, לפני עשרות אלפי שנים. אלא שלמרבה הצער, האמיגדלה נכנסת לפעולה ולוקחת פיקוד גם במצבים לא הישרדותיים במציאות המודרנית, כמו סטרס במקום העבודה או חשש מפני הפסדים בבורסה. למעשה, המוח שלנו מגיב בצורה זהה למצבים אלה, כאילו אנחנו במנוסה מפני אותו אריה בג'ונגל. המנוסה הזו יכולה לגרום לנו לפעול מהבטן, במיוחד כשמתרבים הדיווחים בעיתונות הכלכלית על ירידות שערים.

מה אפשר לעשות? בשלב הראשון, לקחת נשימה עמוקה ולהימנע מקבלת החלטה אימפולסיבית. בשלב השני, חשוב להסתכל על העובדות כפי שהן. לפי מחקר של בנק ישראל, הדיווחים בעיתונות על ירידות בבורסה כפולים בהיקפם ביחס לדיווחים על עליות, באופן שמזין עוד יותר את מפלצת הפחד.

המודעות לדינמיקה זו יכולה לסייע לנו לנטרל רעשי רקע. לדוגמא, משקיעים שבתחילת משבר הקורונה לא נבהלו מהירידות החדות, נהנו בשנתיים שלאחר מכן מעליות שערים משמעותיות. לעומתם, משקיעים שמשכו את הכסף בחודשי הקורונה הראשונים, קיבעו את ההפסד. אחרי שהסדרנו את הדופק וניתחנו את הנתונים בצורה כמה שיותר מחושבת, יהיה יותר קל לקבל החלטה מושכלת.

אפקט עייפות ההחלטות

בשנת 2011 בוצע מחקר שבדק על סמך ניתוח של יותר מאלף תיקים את אופן קבלות ההחלטות של ועדת השחרורים בכלא, בבואה לשחרר אסירים. מניתוח הממצאים עלה שהגורם שהשפיע יותר מהכול על סיכויי השחרור לא היה ההיסטוריה של האסיר או הפוטנציאל השיקומי שלו, אלא דווקא השעה שבה חברי הוועדה דנו בתיק. ההסתברות הגבוהה ביותר לשחרור אסירים הייתה בשעות הבוקר - 65%. בכל שעה שעברה סיכויי השחרור צנחו בחדות, לפעמים עד קרוב לאפס. הסיכויים טיפסו שוב ל-65% אחרי שמקבלי ההחלטות שבו מהפסקת הצהריים (ונפלו שוב בשעות שבאו אחר-כך). ממצאי מחקר זה ממחישים את עיקרון עייפות ההחלטות, שגורם לנו במצבי עייפות מנטאלית לקבל את ההחלטה הקלה ביותר (ולא בהכרח הנכונה ביותר) – שימור הסטטוס קוו.

מה אפשר לעשות? קבלת החלטות מכל סוג שהוא כשאנחנו עייפים מנטאלית, עשויה להוביל להטיית עייפות ההחלטות. הפתרון פשוט: לקבל החלטות השקעה חשובות כשאנחנו רעננים, כששיקול הדעת שלנו במיטבו.

הטיית האישור

הטיה זו גורמת לנו לחפש מידע שתואם את האמונות או הרצונות שלנו, ולהתעלם ממידע שלא עולה בקנה אחד איתם. ההטיה יכולה לבוא לידי ביטוי בעת בחירת מנייה בעלת פוטנציאל תשואה גבוה. הרצון להיתלות בפוטנציאל התשואה עשוי לגרום לנו למזער או אפילו להתייחס בביטול לסיכונים הנלווים להשקעה.

מתעניינים בפתיחת חשבון מסחר בחבר בורסה? לחצו כאן>>

poll questionאיך אתם משקיעים בבורסה?

מה אפשר לעשות? מכיוון שהטיה זו יכולה לגרום לנו "לדפדף" נתונים חשובים לצורך קבלת החלטה, אחת הדרכים להתמודד עמה הוא פשוט לשים את מכלול השיקולים מול העיניים. אפשר לדוגמה לערוך טבלה שכוללת עמודה של השיקולים בעד ועמודה של השיקולים כנגד ההחלטה. כאשר כל השיקולים מונחים מול העיניים, יהיה קל יותר לקבל החלטה שקולה.

תאוריית הבעלות

מחקרים מראים שכאשר אנחנו בעליו של משהו, ממוצר עד נייר ערך, אנחנו נוטים להעריך את ערכו בצורה מופרזת ביחס למוצר דומה שאינו בבעלותנו. אם אנחנו מושקעים רגשית במניות הכלולות בתיק, יהיה לנו קשה יותר למכור אותן. הקושי הזה עלול להוביל להחזקת המניה, על אף שהאינדיקציות מראות שהיא הגיעה לשיא, או לחילופין להחזיק אותה בזמן ירידות מתוך אמונה שהיא לא מימשה את הפוטנציאל – גם כשהנתונים לא תומכים בכך.

מה אפשר לעשות? מכיוון שהמעורבות הרגשית גוברת כשאנחנו כבר מושקעים במניה, אחת הדרכים להתמודד עם הטיה זו היא באמצעות הגדרת יעדים קשיחים לפני ההשקעה: הגדרת שער מקסימלי ומינימלי, שיגרמו לנו למכור את המנייה.

אפקט העדר

כולנו מכירים את השאיפה האנושית להפיג אי ודאות באמצעות הליכה בדרך שבה הולכים רבים. הטיה זו נגרמת בעקבות האמונה שאם הרבה אנשים ביצעו פעולה מסוימת, הם כנראה יודעים מה הם עושים. בפועל, ההשקעה העדרית גורמת ליצירת טרנדים שלעיתים קרובות גורמים למשקיעים לקנות ביוקר כשהמנייה כבר קרובה לשיא או מעבר אליו – ולמכור בזול לאחר הירידות והמימושים.

מה אפשר לעשות? להתייחס למגמות כאל כלי שיכול למקד אותנו. במקום ללכת אחרי העדר בצורה עיוורת, אפשר למקד את תשומת הלב במניות המדוברות ולנתח אותן. ניתוח הנתונים יעניק אינדיקציות על חוסנה של כל חברה, השוק שבו היא פועלת, ביצועיה הכספיים והאופק להמשך. באופן הזה נוכל להיפרד מהעדר, במיוחד במקרים שבהם הוא דוהר לעבר תהום פעורה.

בשורה התחתונה, הרגשות שלנו יכולים להכניס הרבה עניין לחיים, אך בכל הקשור להשקעות הם גם עלולים להוליך אותנו שולל. הכרת ההטיות הפסיכולוגיות תסייע לנו להשקיע בצורה מחושבת יותר, ולשמור את הרגש לתחומים אחרים. 

רוצים לפתוח חשבון מסחר עצמאי במיטב טרייד? לפרטים לחצו כאן >>

אין לראות במסמך זה ובמידע ו/או הניתוח הכלולים בו הצעה או ייעוץ/שיווק לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים ו/או השקעת כספים בפיקדונות כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים כלשהם. האמור לעיל אינו מתיימר להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע זה או אחר. לפיכך, האמור לעיל אינו מהווה בשום צורה שהיא תחליף לייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. התנאים המלאים והמחייבים של כל שירות/מוצר, הינם כמפורט במסמכי פתיחת החשבון ביחס לאותו שירות/מוצר וכפופים להסדרים הנהוגים במיטב טרייד. אין באמור משום הבטחת תשואה או רווח.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 1 שנים

    אכן כי כן, אכן לכשמתרבים הסיפורים על ירידות, הפניקה גורמת לפעול מהבטן, ומה קורה במבחן התוצאה? הפחדנים שברחו מהר יצאו בסטופ לוס של 10%, האמיצים שהחזיקו מעמד יצאו בסטופ לוס של 20%

    • לפני 1 שנים

      אכן כי כן, אכן משקיעים שלא נבהלו במשבר הקורונה, נהנו מעליות שערים, אבל תיקון הקורונה היה יוצא דופן בשלושה פרמטרים: מינימום בתצורת "V", במינימום לא התקבלה תבנית כתפיים וראש הפוך, לא היה דשדוש מתמשך בשערי המינימום, אחרי בועת הדוט-קום, ואחרי משבר הסב-פריים, קיבלנו אינדיקציה מובהקת לתזמון הכניסה: מינימום בתצורת "W", במינימום התקבלה תבנית כתפיים וראש הפוך, היה דשדוש מתמשך בשערי המינימום, אז למה ומדוע חייבים לרדת עד לנקודת המינימום כדי לעלות? חבר שלי הפסיד שליש מהעליות והוא עדיין מורווח יפה מאד, שם החבר שלי אומר: "מותר לצאת בשליש הראשון של הירידות, מותר להיכנס בשליש הראשון של העליות, לא חייבים לרדת למטה את כל הדרך למטה כדי לתפוס את נקודת המינימום, זה גם בלתי אפשרי, בדיוק כמו שאי אפשר לתפוס את נקודת המכסימום, STOP LOSS טוב ליציאה אחרי המכסימום, BUY ABOVE טוב לכניסה אחרי המינימום", להיזהר מתנודתיות של רעשי הרקע

  • לפני 1 שנים

    אכן כי כן, אכן ב-20 השנים האחרונות, עלה ת"א 125 356% מהמינימום הדובי עד למכסימום השורי בינואר 2022, כמה הוא ירד, ועתיד לרדת, מינואר 2022 עד למינימום הדובי אשר עוד לא התקבל? תודה

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: 5 הטיות פסיכולוגיות שיגרמו לנו לקבל החלטות מזיקות במסחר בבורסה
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.