תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
לפתיחת חשבון מסחר >>
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED התגובות שלכם באתר!

אוהבים לשחות נגד הזרם? זו אסטרטגיית ההשקעה שמתאימה לכם

01/02/2022

תמיד רציתם לאתר מניות במחיר מציאה? קבלו אסטרטגיה שמלמדת איך להתבונן בהתנהגות של רוב המשקיעים – ולעשות בדיוק את ההיפך. לא לבעלי לב חלש

רוצים לפתוח חשבון מסחר עצמאי במיטב דש טרייד? לפרטים לחצו כאן >>

אי שם בסוף שנות השישים של המאה הקודמת, דיוויד דרמן, אנליסט בשוק ההון שקנה מניות "חמות" באופנה כפי שעשו כולם, איבד 75% מהונו בעקבות מפולת בשווקים. כמה מחבריו איבדו אף יותר, הרבה יותר ממנו. דרמן הבין שעליו לשנות גישה.

ההתנהגות העדרית גורמת לרוב השוק לקנות ביוקר כשמחיר המניה כבר קרוב לשיא, ולמכור בזול אחרי שערכה של המניה צונח והחששות משתלטים על השווקים.

קראו עוד במגזין:

 

בבואו לנתח את נתוני המניות, דרמן שם לב לתופעה מעניינת: דווקא המניות הנטושות, אלו שרוב המשקיעים התרחקו מהן, היו המניות שעלו בשיעורים הגבוהים ביותר. כבר אז הוא הבין את מה שהיום נחשב בעיני רבים למובן מאליו: ההתנהגות העדרית גורמת לרוב השוק לקנות ביוקר כשמחיר המניה כבר קרוב לשיא, ולמכור בזול אחרי שערכה של המניה צונח והחששות משתלטים על השווקים.

התובנות שגיבש דרמן הובילו לפיתוח גישת ההשקעה הלעומתית (או הנגדית): אסטרטגיית השקעה, המבוססת על הבנת העקרונות הפסיכולוגיים שמניעים את המשקיעים. דרמן והגישה שפיתח זכו להצלחה גדולה: הקרן שניהל הפכה לאחת הקרנות הטובות בכל הזמנים, ובמשך שנים רבות דורגה בפסגת הקרנות המקבילות. בנוסף, הוא כתב את הספר Contrarian Investment Strategies (אסטרטגיות ההשקעה הלעומתית), שנחשב לאורים ותומים של גישה זו.

השקעה לעומתית – מה זה?

בבסיס הגישה הלעומתית ניצבת ההנחה שרוב השוק קונה ביוקר ומוכר בזול. לכן, אם כולם קונים מניה מסוימת, ייתכן שהיא כבר קרובה לשיאה והגיע הזמן למכור. לחילופין, אם כולם מוכרים מניה מסוימת, ייתכן שנוצרה הזדמנות לקנות אותה בזול וליהנות מרווחים נאים בעתיד.

המשקיע הלעומתי לא מסתפק באיתור מניות בעלות סנטימנט שלילי: הוא מנתח את הנתונים והביצועים שלהן כדי להבין האם הן אכן נסחרות מתחת לשווין האמיתי. למעשה, מדובר בגישה המזכירה את אסטרטגיית השקעת הערך הדוגלת בניתוח נתונים לצורך איתור מניות הנסחרות מתחת לשווין, בתוספת רובד נוסף: הרובד הפסיכולוגי. השילוב בין השניים מסייע למשקיעים לעומתיים לאתר מציאות, אך לצד פוטנציאל התשואה הגבוה עולה גם רמת הסיכון.

השקעה לעומתית - הפסיכולוגיה

על-פי דרמן, מניות פופולריות שזוכות לסיקור אוהד ייסחרו לרוב במחירים גבוהים, שמגלמים הערכות ותקוות מופרזות מצד המשקיעים. לכן, גם אם החברה תפרסם דוחות חיוביים, הם ככל הנראה יגולמו במחיר המניה. לעומת זאת, דוחות או ביצועים מאכזבים עלולים לטלטל את המשקיעים ולהוביל לנפילות חדות.

מתעניינים בפתיחת חשבון מסחר בחבר בורסה? לחצו כאן>>

poll questionהאם אתם משקיעים באופן ישיר בשוק ההון?

לעומת זאת, מניות שנסחרות מתחת לשווי האמיתי שלהן וזוכות להתייחסות שלילית או מועטה, כבר מגלמות במחירן את ציפיית המשקיעים להתממשות תרחישים שליליים. לכן גם אם אחד מהם יתממש, למחיר המניה הנמוך יהיה בקושי לאן לרדת. מה יקרה במצב שבו למניה יש מקום רב לעלות? הפתעה חיובית כגון דוחות חיוביים או שיפור הביצועים עשויה לגרום לנסיקה.

איך משקיעים נגד הזרם?

גישת ההשקעה הלעומתית מבוססת על ארבעה עקרונות מפתח:

לנטרל רעשים: כל השקעה בבורסה כרוכה במידה כזו או אחרת של לחצים. בהשקעה לעומתית מד הלחץ עולה, מעצם הנכונות לבצע פעולה המנוגדת להלך הרוח בתקשורת ובשווקים. חשוב לזכור שמטבע הדברים, בתור יצורים חברתיים, נוח לנו יותר ללכת עם הזרם. לעומת זאת, נחוץ הרבה אומץ כדי ללכת נגד דעת הרוב, במיוחד כאשר היא מקבלת ביטוי תקשורתי אינטנסיבי. לכן, אם בחרתם בגישת ההשקעה הלעומתית, כדאי ללמוד לנטרל רעשים ולא להתרגש מכל דעה או דיווח בתקשורת.

לחשוב לטווח ארוך: גישת ההשקעה הלעומתית נחשבת לאסטרטגיה ארוכת טווח. סנטימנט כלשהו כלפי מניה או סקטור מסוים יכול להימשך לאורך תקופה לא קצרה. משקיעים לעומתיים מתאזרים בסבלנות בזמן שהסנטימנט משתנה וערך המניה עולה, באופן שעשוי להניב תשואות נאות.

לאתר הזדמנויות בתקופות של ירידות: המשבר הכלכלי העולמי בשנת 2008 הוביל לירידות שערים חדות, וכתוצאה מכך להזדמנויות השקעה קורצות. בזמן שרוב המשקיעים מכרו, מי שניצלו הזדמנויות הרוויחו בגדול. וורן באפט ניסח את זה באופן מדויק: "תפחד בשעה שכולם חמדנים - ותהיה חמדן כשהאחרים מפחדים".

לחפש חברות בעלות יסודות פיננסיים חזקים: מכיוון שהשקעה לעומתית מתבססת גם על ניתוח ביצועי החברה, המטרה היא לבחור נייר ערך בעל סנטימנט ציבורי שלילי, ולגבות את הבחירה בנתונים המספקים אינדיקציות להתחזקות בטווח הארוך. דרמן מונה ארבעה מדדים מרכזיים שיכולים להעיד על חוזקה של חברה: מכפיל רווח, מכפיל תזרים מזומנים, מכפיל תשואת הדיבידנד ומכפיל השווי המאזני.

הנחת היסוד היא שכאשר ביצועיה של חברה המצויה בהערכת חסר חזקים, הדבר ישתקף בסופו של דבר במחיר המניה ויוביל לשינוי סנטימנט.

אסטרטגיית ההשקעה הלעומתית לא מתאימה לכל משקיע. היא מצריכה סבלנות, ניתוח נתונים ובעיקר אומץ ללכת נגד הזרם ולנטרל רעשי רקע. עם זאת, שימוש שקול בעקרונות השיטה עשוי להניב פירות יפים, בזכות השקעה במניות שמעטים האמינו בהן.

רוצים לפתוח חשבון מסחר עצמאי במיטב דש טרייד? לפרטים לחצו כאן >>

*אין לראות במסמך זה ובמידע ו/או הניתוח הכלולים בו הצעה או ייעוץ/שיווק לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים ו/או השקעת כספים בפיקדונות כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים כלשהם. האמור לעיל אינו מתיימר להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע זה או אחר. לפיכך, האמור לעיל אינו מהווה בשום צורה שהיא תחליף לייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. התנאים המלאים והמחייבים של כל שירות/מוצר, הינם כמפורט במסמכי פתיחת החשבון ביחס לאותו שירות/מוצר וכפופים להסדרים הנהוגים במיטב דש טרייד. אין באמור משום הבטחת תשואה או רווח.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 1 שנים

    עזבו אתכם, תשקיעו עם הזרמים

  • לפני 2 שנים

    אכן כי כן, רוב השוק קונה ביוקר ומוכר בזול, אממה ועל מה אתם בדומיה? על כך שזו איננה גישה גורפת, כי יש מצב כמו מניית כיל, שם השורטיסטים מתגוללים באשפתות, והלונגיסטים נהנים בעליות, וזה הפוך על הפוך לשנים בהם ירדה כיל לתלת ספרתי, אז כאן הכלל הוא: "תקנה אם כולם קונים כיל, תמכור אם כולם מוכרים כיל", תודה

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: אוהבים לשחות נגד הזרם? זו אסטרטגיית ההשקעה שמתאימה לכם
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.