לצפייה במפגש המלא, לחצו כאן.
מתעניינים בפתיחת חשבון מסחר בחבר בורסה? לחצו כאן>>
צבי ואבנר סטפק - מבעלי מיטב דש, התארחו במפגש זום שקיימנו עם הסוחרים. המפגש התמקד הפעם בכמה נושאים בהם הערכות הריבית והאינפלציה, חודש אוגוסט בשווקים ובקופות הגמל, הירידות בשווקים הפיננסיים בסין, חברות היוניקורן הישראליות בנאסד"ק והשפעתן על המשק והחברה הישראלית.
"אנחנו רואים שיפור בהתייעלות החברות ושיפור ברווחיות, גם בזכות שימוש נכון יותר בטכנולוגיה. הקורונה גרמה לחברות לחשוב מחדש על כל מיני הוצאות שאולי נחשבו הכרחיות פעם והיום כבר לא"
רוצים להירשם חינם למפגשי האונליין ולצפות ברשימת המפגשים? לחצו כאן>>
קראו עוד במגזין:
- "רצינו שהמיזוג עם אאוטבריין יעבוד אבל המגיפה זרקה אותנו ואותם לעולם חדש"
- מסחר עצמאי במניות: המדריך המקוצר למשקיע בתחילת הדרך
- "סימילרווב דחתה שתי הצעות רכש לפני ההנפקה בנאסד"ק"
אוגוסט בקופות הגמל
צבי סטפק פתח ואמר כי "אוגוסט היה סך הכל חיובי, עם מגמה של עליות. אם לא יהיו הפתעות של הרגע האחרון, תשואות הגמל וקרנות הפנסיה יציגו החודש תשואה של יותר מ-1.5% במסלול הכללי, יש תשואות של יותר מ-10% מתחילת השנה. המסלולים המנייתיים רושמים תשואה ממוצעת של 19%-20% מתחילת השנה - כפול מהמסלול הכללי. הקופות המעורבות, עם מינון נמוך יותר של מניות, השיגו מן הסתם תשואות נמוכות יותר, כי הסיכון שם יותר קטן".
אבנר סטפק: "אנחנו מדברים על שמונה חודשים בלבד, אפס ריבית, אפס תשואה באג"ח הקונצרניות - ועדיין מצליחים להוציא תוצאות יפות. זה מגיע משני אזורים: המניות וההשקעות האלטרנטיביות הלא סחירות".
הקיץ השחור בשווקים בסין
צבי סטפק אמר במפגש שהוא מעדיף בדרך כלל לפעול כנגד המגמה בשווקים, אך העריך שהמצב הנוכחי בבורסות בסין מזכיר את האמרה 'אל תנסה לתפוס סכין נופלת'. "במקרה של סין", אמר סטפק, "רמת אי הוודאות כל כך גדולה ובסופו של דבר הכל תלוי בהחלטה של בן אדם אחד, נשיא סין. עושה רושם שהמהלך הזה רק התחיל, המהלך של המשטר הסיני לא לאפשר לחברות עסקיות להיות יותר חזקות ממנו. מדובר בתחומים של שירותים אזרחיים כמו תחבורה, חינוך וחלק מחברות ההיי-טק. לחברות האלו יש ידע רב על אזרחי סין והמשטר הסיני רוצה לשים את ידו על המידע הזה".
"בסין, בניגוד לארצות הברית, השינויים האלה יכולים לקרות מהיום למחר. לכן, הסיכון כיום גדול, למרות שיש גם פיתוי כי מחירי המניות שם ירדו. אני לא אוהב להיות תלוי בהחלטה של בן אדם אחד לטוב ולרע - ונראה שכרגע בסין זה יותר הולך לכיוון של הרע".
אבנר סטפק: "לא כל אסיה נראית ומתנהגת כמו סין, בהודו למשל השווקים רשמו השנה תשואה דומה לזו של נאסד"ק ויש שווקים במדינות אסיאתיות נוספות שאין בהם תקלות כמו בסין. לגבי סין, טעיתי בהבנה של כמה מסוכן להשקיע בשוק שבו הממשלה יכולה פתאום להחליט להעלים ולהלאים ענפים בן לילה. מבחינתם, הם בסך הכל עושים מה שמשטר קומוניסטי אמור לעשות, אבל בסופו של דבר זה פוגע במשקיעים".
רוצים לפתוח חשבון מסחר עצמאי במיטב דש טרייד? לחצו כאן >>
ריבית ואינפלציה
דרום קוריאה קבעה תקדים גלובלי בשנים האחרונות כשהעלתה את הריבית ב-0.25%. צבי סטפק אמר בהקשר זה, כי "הריביות לא יישארו ככה לנצח, לא בעולם ולא בישראל. מדברים על העלאה ראשונה אי שם ברבעון השלישי בשנה הבאה, גם בארצות הברית. בישראל, האינפלציה בפועל גם יותר נמוכה מאשר בארה"ב. אחת הסיבות לכך היא העוצמה של השקל מול הדולר, מה שכמובן מוזיל מחירים. אם מחר יהיו ירידות בשווקים בעולם והדולר יתחזק, הערכות האינפלציה יכולות להשתנות. כרגע בישראל ציפיות האינפלציה של השוק נעות סביב 2% בשנה. כשמחירי השכרות הדירות, שמהוות כמעט רבע מהמדד, יעלו בעקבות העלייה שכבר קיימת במחירי הדירות, נרגיש אינפלציה יותר גבוהה".
עונת הדוחות בישראל
צבי סטפק: "אנחנו רואים שיפור בהתייעלות החברות ושיפור ברווחיות, גם בזכות שימוש נכון יותר בטכנולוגיה. הקורונה גרמה לחברות לחשוב מחדש על כל מיני הוצאות שאולי נחשבו הכרחיות פעם והיום כבר לא. לחברות הביטוח היה רבעון חזק והן עלו כבר ביותר מ-100% לעומת שנה שעברה, אני חושב שצריך להחזיק בהן יותר מהמשקל שלהן במדדים, לא הרבה יותר. כסקטור, זה סקטור מעניין".
אבנר סטפק: "הייתה התייעלות בכל התחומים. חברות בנייה בתחום הנדל"ן ירוויחו בשלב מסוים מעלייה בהיצע הבנייה ולכן, על אף שזה סקטור שכבר לא זול כל כך הוא עדיין די מעניין. לשם השוואה, בחברות הלואו-טק של ההיי-טק, שמתעסקות בהטמעות ואינן חברות מוצר - שם אני מרגיש שהמחיר כבר יותר מגולם, אחרי שהייתה תחושה שכולם הולכים להסתער על המניות האלו".
הצמיחה בישראל
צבי סטפק: "ישראל נראית טוב בהשוואה לעולם, למדנו לחיות עם הקורונה והפעילות הכלכלית מתחילה לחזור. סך כל החיסכון שנצבר בידי הציבור בתקופת הקורונה, כמה שזה נשמע מוזר, הוא לא קטן וזה בסופו של דבר ימצא את דרכו לצריכה. רואים בהחלט התאוששות בהרבה ענפים וזה צפוי להמשיך".
כלכלה חדשה מול כלכלה ישנה בוול סטריט
אבנר סטפק: "חברות ההיי-טק, למעט חברות ה-FAANG הגדולות, נסחרות כיום במחירים יקרים. אבל עכשיו רואים גם חברות כלכלה ישנה שהדביקו את מניות ההיי-טק, אנחנו רואים חברות קרוזים במכפילים מטורללים וזה נראה לא הגיוני. היום אנחנו במינון של 60-40 לטובת הכלכלה החדשה, אבל זה משתנה ויכול להשתנות כל שבוע שבועיים".
צבי סטפק: "השוק עדיין לא החליט בין מניות ההיי-טק לבין מניות הערך. זו מטוטלת שנעה כל הזמן בגלל אי הבהירות ואי הוודאות בנוגע להתפתחות הקורונה".
מתעניינים בפתיחת חשבון מסחר בחבר בורסה? לחצו כאן>>
השוק הפרטי בהיי-טק
אבנר סטפק: "מדובר בחברות פרטיות שפועלות במדינת תל אביב / הרצליה, ומגייסות לפי שוויים דמיוניים של מאות דולרים עד מיליארדי דולרים. יש בועה כיום בתמחור של חברות היי-טק פרטיות, זו בועה יותר קיצונית וחמורה אפילו מהבועה שקיימת אצל החברות הציבוריות. בדרך כלל אנחנו רגילים שחברה פרטית מקבלת דיסקאונט מול חברת ציבורית, כיום נדמה לי שבהיי-טק זה כבר מתחיל להיות הפוך, חברות מקבלות מכפילים מטורפים".
"אם נראה ירידות בנאסד"ק, לא מפולת אלא רק ירידה של 15%-20%, נראה פגיעה קשה ודרמטית בשווי החברות הפרטיות האלו, שהן הדור הבא של חברות ההיי-טק הישראליות בוול סטריט. תיקון בריא יגרום נזק משמעותי לחברות האלו. אני פחות רואה את המשבר הזה כמשבר ריאלי ברמת שוק העבודה של ההיי-טק, עדיין יש מחסור אדיר בעובדים".
"מה קורה להיי-טק בשווקים? אנחנו רואים שמחירי ההנפקות, גם בתל אביב, הולכים ומתקררים. שוב, תמיד יש כוכבים שהולכים נגד המגמה, אבל באופן כללי הייתה התקררות".
אבנר סטפק ציין בהקשר זה כי התקררות נרשמה גם בנוגע לספאקים, אותן חברות Special Purpose Acquisition Company שהוקמו למטרת רכישת חברת טכנולוגיה, בדרך כלל חברת סטארט-אפ, מיזוג איתה והמשך מסחר בבורסה של החברה הממוזגת. "הייתה אינפלציה אדירה של הנפקות ספאק בארה"ב ולכן יש עכשיו התקררות", אמר סטפק. "כל הספאקים יוצאים במחיר של 10 דולר למניה, כך שאם אתם רואים ספאק שנסחר מתחת למחיר הזה, זה אומר שהנחת העבודה של המשקיעים שהמיזוג לא יאושר והחברה לא באמת תגיע לבורסה. הרבה מאוד ספאקים נמצאים כיום מתחת לקו האדום".
השקעה במניות יוניקורן
אבנר סטפק: "בהנפקות הגדולות בדרך כלל משקיעים מהשורה לא יכולים בכלל לקנות בגלל ההיצע המוגבל. והשאלה האם כדאי לקנות מניות כאלו במסחר עצמו, אחרי שהן כבר עלו. בהכללה כרגע, הסגמנט של החברות בשווי שבין מיליארד ל-20 מיליארד דולר - די יקר, עם מכפילים מאוד גבוהים בהרבה חברות. מעבר לכך, התלות של היוניקורנים בתוצאות הכספיות שלהם מאוד גבוהה. סטייה קלה לרעה בתוצאות הרבעון השלישי, זיוף קל בקצב הצמיחה, יכולים להביא להתרסקות של 15%-20% במחיר המניה בקלות. יש רגישות מאוד גבוהה בשווי לאכזבה, כי הן מראש נסחרות במכפילים מאוד גבוהים".
ההשפעה החברתית של חברות היוניקורן
אבנר סטפק: "בגדול התמונה היא של חגיגה שלא מייצגת את החברה הישראלית או את המשק הישראלי. להערכתי, יותר מ-90% מהמתעשרים שמחזיקים בבנק מעל מיליון דולר נזיל לא כולל דירה, הגיעו מההיי-טק. יש לזה השפעות חברתיות רבות שאנחנו עדיין לא רואים. רואים את זה לדוגמא במכרזי הנדל"ן בכל אזורי הביקוש".
רוצים לפתוח חשבון מסחר עצמאי במיטב דש טרייד? לחצו כאן >>
צפו במפגש הזום המלא, בווידיאו המצורף.
*האמור בהרצאה זו אינו אמור להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע זה או אחר. פעילות המסחר בשוק ההון הינה פעילות הטומנת בחובה סיכון ואינה מתאימה לכל אחד. הדוגמאות המופיעות בהרצאה זו הינן תיאורטיות בלבד, ניתנות לצרכי הסברה והמחשה, ואין הסתמך על הנתונים המופיעים בהן. אין לראות באמור או בכתוב כהמלצה לרכישה ו/או למכירה ו/או לביצוע השקעות, פעולות או עסקאות כלשהן או כתחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות מתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. מיטב דש השקעות בע"מ, חברות בשליטתה וכן בעלי מניותיהן, מנהליהן ועובדיהן, לא יהיו אחראים בשום צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שייגרם כתוצאה מהסתמכות על האמור בהרצאה זו, אם ייגרמו. כל הזכויות בהרצאה זו שייכות למיטב דש בע"מ והעברת חלקים מתוכנה לאחרים, שימוש בהם או פרסומם בכל דרך שהיא, ללא קבלת אישור מראש ובכתב ממיטב דש השקעות בע"מ, הינה אסורה.
מעניינת ומועילה