תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
לפתיחת חשבון מסחר >>
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED התגובות שלכם באתר!

רק נראות בלתי פגיעות: 5 תרחישי סכנה לחברות היוניקורן הישראליות

12/10/2021

יותר מ-800 חברות יוניקורן פועלות כיום ברחבי העולם, בישראל הן הצליחו ממש לאושש את הכלכלה. מה עלול לחבל באופטימיות ולאיים על חברות הטכנולוגיה הפרטיות בישראל? כתבה שלישית בסדרה

מתעניינים בפתיחת חשבון מסחר בחבר בורסה? לחצו כאן>>

לקראת סוף 2021 נראים היוניקורנים, אותן חברות טכנולוגיה פרטיות ששווין גבוה ממיליארד דולר, עמידים וחסינים מאי פעם. הם גם מתרבים בקצב מטורף וחצו את רף ה-800 חברות בספירה העולמית, כפול ממספרם בסוף 2019.

על אף העוצמה הנוכחית של היוניקורנים וההבדלים הניכרים בינם לבין חברות הדוט.קום מתחילת המילניום, נשקפות להן לא מעט סכנות, שאם יתממשו עלולות להשפיע לרעה על כל הסקטור ולפגוע גם בכלכלת ישראל

קראו עוד במגזין:

 

 

גם היוניקורנים הישראלים, בהווה ובעבר, חווים שנה של התחזקות משמעותיות: 17 יוניקורנים ישראלים הנפיקו השנה בוול סטריט, כמה מהם אף החלו לקנות חברות בשווי קרוב מאוד למיליארד דולר. טאבולה רכשה את קונקסיטי האמריקאית בכ-800 מיליון דולר, קייפ של טדי שגיא שנסחרת בלונדון רכשה את ExpressVPN ב-936 מיליון דולר - ויש תחושה שזו רק תחילתו של גל. 

היוניקורנים, בישראל ובעולם, כבר לא מרגישים צורך דחוף להימכר, לעשות אקזיט ולהפקיד את הניהול והחדירה לשוק האמריקני בידי חברות גדולות ומנוסות. מנהלי היוניקורנים  ומשקיעיהם מרגישים שבסיבוב הזה, בהתחשב בתנאים החדשים שיצרה הקורונה,  יש להם יותר כלים ואפשרויות להמשיך ולצמוח באופן עצמאי. 

 ועדיין, למרות האופטימיות ותחושת העצמאות המרעננת, קיימים כמה גורמי סיכון שעלולים לפגוע ביוניקורנים, באלה שכבר קיימים ובדור הבא של חברות הטכנולוגיה שמכוונות לשווי של יותר ממיליארד דולר. מהם תרחישי הסכנה ולמה הם אמורים להדאיג כל אחד מאיתנו?

1. ירידות מתמשכות בשווקים

ירידות, יודע כל משקיע, מפחיתות את התיאבון לסיכון. אנשים מוכנים פחות להשקיע במגוון רחב של תחומים, כולל תחום הטכנולוגיה. ירידות מתמשכות בנאסד"ק יפגעו בוודאות בשווי השוק של היוניקורנים שכבר הונפקו, וגם בסיכויי ההצלחה של יוניקורנים שמתכננים הנפקה. 

רוצים לפתוח חשבון מסחר עצמאי במיטב דש טרייד? לחצו כאן >>

poll questionמה התרחיש הסביר יותר להערכתך לחברות היוניקורן הישראליות ב-2022?

2. צבר כישלונות

כמו בכל קבוצה גדולה (יותר מ-800 חברות, כאמור) יש ויהיו יוניקורנים כושלים. הכישלונות עלולים להוביל את השוק לברר האם הערכות השווי של היוניקורנים מוצדקות. אם השוק יתחיל לסנן חברות באופן עצמאי, השקעות רבות לא יתממשו, כי המשקיעים יהיו יותר בררניים ויבחנו השקעות באופן כלכלי יותר. בתרחיש כזה, הריקושטים עלולים לפגוע בעיקר ביוניקורנים שנמצאים במחוזות הדשדוש, על קו התפר בין הצלחה לכישלון. 

3. רגישות להפתעות בדוחות

חברות היוניקורן שכבר הונפקו, כפי שציין אבנר סטפק מבעלי מיטב דש במפגש זום שקיימנו לאחרונה עם הסוחרים בבורסה, רגישות מאוד לתוצאות הכספיות שלהן. סטייה קלה לרעה בתוצאות הרבעון השלישי, "זיוף" בקצב הצמיחה, עלולים לגרום להתרסקות המניה. מדובר בחברות שנסחרות במכפילים גבוהים מאוד, שיוצרים רגישות גבוהה לאכזבה.

4. העלאת ריבית בארה"ב

ישנם איתותים שהפד, הבנק המרכזי בארה"ב, מתכוון להעלות ריבית כבר ב-2022. העלאת ריבית כזו וקירור השווקים תשפיע גם על היוניקורנים. אם הריבית כבר לא תהיה אפסית, ייתכן שייווצרו אלטרנטיבות למשקיעים. יכול שהם יעדיפו להשקיע בריבית של 2% בבנק ולא להסתכן בכל מיני הרפתקאות, שבהן לא ברור אם יראו בכלל את הכסף בחזרה. הסיכון של האינפלציה, בעיקר בארה"ב, הוא סיכון משמעותי, אולי לא לחודש הקרוב, אבל בוודאי לשנה הבאה. 

5. מתקפה רגולטורית

חברות היוניקורן והעולם החדש שהן מייצגות מצליחים לעורר לא מעט דאגה אצל גורמים משפטיים. עד לא מזמן חברות בסדר גודל כזה היו כמעט תמיד חברות ציבוריות, מה שמבטיח אכיפה רגולטורית וממסדית. עכשיו, לפי החשש, היוניקורנים, מעצם היותם חברות גדולות אך פרטיות, חשופים יותר לפעילויות לא חוקיות שעלולות לפגוע במשקיעים, בלקוחות, בעובדים ובקהילה כולה.

כדי לטפל בבעיה הציעו אותם גורמים משפטיים, בשורה של מאמרים אקדמאים שהתפרסמו לאחרונה, צעדי מנע קיצוניים למדי הכוללים בין השאר הנפקות בכפייה לחלק מחברות היוניקורן ותנאים משופרים לחושפי שחיתויות ואי סדרים מבין עובדי היוניקורנים. במקביל, נשקלת הגברה משמעותית באכיפה הרגולטורית כנגד חברות פרטיות גדולות.

בשורה התחתונה, על אף העוצמה הנוכחית של היוניקורנים וההבדלים הניכרים בינם לבין חברות הדוט.קום מתחילת המילניום, נשקפות להן לא מעט סכנות, שאם יתמששו עלולות להשפיע לרעה על כל הסקטור ולפגוע גם בכלכלת ישראל, שפיתחה תלות מסוימת בהמשך השגשוג של היוניקורנים.

הקורונה ביטלה במובנים רבים את החשיבות של נוכחות פיזית מסיבית בשווקי היעד. אם פעם סטארט-אפים ישראלים לא היו יכולים לתפקד או לצמוח בלי משרדים ואנשי מכירות בארה"ב, היום החברות מבינות בעולם החדש ניתן לעבוד גם מרחוק, כלומר: מישראל הרחוקה. וכשהפעילות של חברות היי-טק נשארת בארץ, נשאר גם הכסף והכלכלה המקומית מרוויחה.

והכלכלה הישראלית אכן הרוויחה: כשמשווים את התוצר ברבעון השני של 2021 לרבעון האחרון ב-2019 (הרבעון האחרון "הרגיל" לפני הקורונה), רואים גידול של יותר מ-3% בתוצר של מדינת ישראל. מדובר בנתון טוב יותר מהנתונים המקבילים בארצות הברית, מדינות אירופה, יפן וקוריאה. איך זה קרה? בעיקר בזכות ייצוא שירותי היי-טק. לכן, פגיעה בסקטור הזה ובחברות היוניקורן הישראליות שמובילות אותו לא תהיה בבחינת חדשות טובות לכולנו, עם או בלי קשר ישיר לעבודה, השקעה או קשר אחר לסקטור הטכנולוגיה.

מתעניינים בפתיחת חשבון מסחר בחבר בורסה? לחצו כאן>>

*אין לראות במסמך זה ובמידע ו/או הניתוח הכלולים בו הצעה או ייעוץ/שיווק לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים ו/או השקעת כספים בפיקדונות כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים כלשהם. האמור לעיל אינו מתיימר להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע זה או אחר. לפיכך, האמור לעיל אינו מהווה בשום צורה שהיא תחליף לייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. התנאים המלאים והמחייבים של כל שירות/מוצר,הינם כמפורט במסמכי פתיחת החשבון ביחס לאותו שירות/מוצר וכפופים להסדרים הנהוגים במיטב דש טרייד. אין באמור משום הבטחת תשואה או רווח.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
    רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
    אתם קוראים: רק נראות בלתי פגיעות: 5 תרחישי סכנה לחברות היוניקורן הישראליות
    Website by:

    © 2017 מיטב דש בע”מ
    אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.