רוצים לפתוח חשבון מסחר עצמאי במיטב טרייד? לחצו כאן >>
בנובמבר 2021 התחזק השקל לשיא של 25 שנה מול הדולר - 3.074 שקל. והנה, רק שמונה חודשים אחר כך, ביולי 2022, המגמה התהפכה לחלוטין והפעם הדולר מתחזק מול השקל, עת שחצה את רף ה-3.50 שקלים. מהם הגורמים לרכבת ההרים השקלית-דולרית, ואיך היא יכולה להשפיע על החלטות ההשקעה שלנו? לפניכם מקבץ שאלות-תשובות שאמור לספק מעט ידע בנושא.
כמו בשוק המניות, גם הדינמיקה המטבעית יוצרת הזדמנויות השקעה שניתן לממש במגוון דרכים.
קראו עוד במגזין:
- מה כדאי לדעת על עונת הדוחות הכספיים
- במקום דירה להשקעה: כך תוכלו לנסות וליצור מנגנון שיגרום לכסף לעבוד בשבילכם
- 5 הטיות פסיכולוגיות שיגרמו לנו לקבל החלטות מזיקות במסחר בבורסה
מה גרם להתחזקות השקל מול הדולר עד סוף 2021?
ייסוף השקל מול הדולר לאורך השנים מיוחס למגוון גורמים, בהם השקעות ההון הגדולות בישראל, בין היתר בעקבות עסקאות הגז הטבעי וההשקעה המאסיבית בחברות ההייטק. כל אלו מזרימים מיליארדי דולרים למשק הישראלי, שמומרים לשקלים ותורמים להתחזקות השקל. בנוסף, הכלכלה הישראלית החזקה, הצמיחה הגבוהה ושיעורי האבטלה הנמוכים הופכים את ישראל ליעד אטרקטיבי להשקעות, שהזרימו למשק דולרים נוספים.
אז למה הדולר מזנק?
התחזקות הדולר (מול השקל וביחס למטבעות אחרים בעולם) היא תוצאה של מגוון מגמות בשווקים:
- פערי ריבית: ככל שהריבית הדולרית עולה, כך גדלה אטרקטיביות ההשקעה בדולר והביקושים למטבע האמריקאי עולים, מה שמוביל להתחזקותו מול מטבעות אחרים. רמות האינפלציה הגבוהות בארצות הברית (שהגיעו ביוני 2022 לרמה של כ 9.1%, שיא של 41 שנים) הובילו להעלאות ריבית חדות, בשיעור גבוה יותר מהעלאות הריבית בישראל. פערי ריבית אלו מגדילים את אטרקטיביות האפיק הדולרי ותורמים להתחזקות שער הדולר.
- חוסר וודאות: העלאות הריבית החדות מגדילות את החשש ממיתון, ובתקופה של אי ודאות הדולר נחשב למקלט למשקיעים רבים בארץ ובעולם.
מתעניינים בפתיחת חשבון מסחר בחבר בורסה? לחצו כאן>>
מה צפוי בהמשך?
האם הכוחות שתומכים בהמשך ההתחזקות של הדולר מול השקל ימשיכו לפעול? התמונה מורכבת ממגוון גורמים, ומטבע הדברים אינה מביאה בחשבון התרחשויות עתידיות בלתי צפויות.
בשורה התחתונה, לא ניתן לדעת בוודאות האם הדולר יתחזק. במידה ואנו מאמינים בהתחזקות הדולר או רוצים לגוון את התיק, הנה כמה דרכים להשקיע בו.
איך משקיעים בדולר?
- השקעה ישירה: רכישת דולרים דרך הבנק או גוף אחר, והפקדתם בחשבון דולרי. לצד עמלות קנייה ומכירה צריך להביא בחשבון את השחיקה הפוטנציאלית של ערך הכסף ואובדן התשואה האלטרנטיבית ביחס לאפיקים אחרים, בעקבות העובדה שהכסף "שוכב" בחשבון ולא מייצר תשואה במציאות אינפלציונית.
- פיקדון מובנה: פיקדון לתקופה של יותר משנה, שבשונה מהשקעה ישירה מאפשר לדולרים המושקעים להניב תשואה. עם זאת, בעוד שבחלק מהפיקדונות המובנים הקרן מובטחת, התשואה בפיקדון מובנה עשויה להיות נמוכה, וקיים חשש להפסד ריאלי במידה והתשואה תהיה נמוכה משיעור האינפלציה.
- אגרות חוב צמודות לדולר: אגרות חוב קונצרניות שבהן הקרן מוצמדת לדולר. כאשר הדולר מתחזק אפשר ליהנות גם מהתשואה שמניבה ההצמדה לדולר וגם מתשואת הריבית שהאג"ח מחלק. כמובן שבמקרה של היחלשות הדולר, הקרן צפויה לקטון.
- קרנות כספיות: מושקעות בעיקר בפיקדונות בנקאיים, מק"מ ואג"ח מדינה קצר. השקעה בקרנות הנקובות בשקלים עם הצמדה לדולר אינה כרוכה בהמרת מטבע ותשלום עמלת המרה. בנוסף, אפיק זה מאופיין בעמלות ניהול יחסית נמוכות. מכיוון שמדובר בנייר ערך המושקע בבורסה, בשונה מפיקדון בנקאי הוא גם מאפשר לקזז הפסדים כנגד רווחים.
- קרנות נאמנות: אפיק השקעה מנוהל שבמסגרתו מושקעים הכספים באפיקים דולריים שונים. ישנו מגוון רחב של קרנות נאמנות דולריות, מקרנות שמשקיעות באג"ח דולרי עד קרנות מחקות וקרנות שמשקיעות בשווקי המניות בחו"ל. גם אפיק זה מושקע בבורסה, ומאפשר לקזז הפסדים.
השורה התחתונה: האם הדולר יתחזק, או יחזור לממדים שאפיינו אותו עד שלהי 2021? רק הזמן יגיד. כמו בשוק המניות, גם הדינמיקה המטבעית יוצרת הזדמנויות השקעה שניתן לממש במגוון דרכים.
רוצים לפתוח חשבון מסחר עצמאי במיטב טרייד? לפרטים לחצו כאן >>
אין לראות במסמך זה ובמידע ו/או הניתוח הכלולים בו הצעה או ייעוץ/שיווק לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים ו/או השקעת כספים בפיקדונות כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים כלשהם. האמור לעיל אינו מתיימר להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע זה או אחר. לפיכך, האמור לעיל אינו מהווה בשום צורה שהיא תחליף לייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. התנאים המלאים והמחייבים של כל שירות/מוצר, הינם כמפורט במסמכי פתיחת החשבון ביחס לאותו שירות/מוצר וכפופים להסדרים הנהוגים במיטב טרייד. אין באמור משום הבטחת תשואה או רווח.
היעוץ שלכם נפלא. מדוע אינו מיושם בניהול קופות הגמל וההשתלמות במיטב?