תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
לפתיחת חשבון מסחר >>
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED התגובות שלכם באתר!

מה כדאי לדעת על עונת הדוחות הכספיים

מדורים:
03/08/2022

עונת הדוחות, המתרחשת ארבע פעמים בשנה, היא פרק זמן חשוב ומהותי לחברות ולמשקיעים. לרוב, כך זה עובד בוול סטריט

רוצים לפתוח חשבון מסחר עצמאי במיטב טרייד? לחצו כאן >>

נתחיל בבסיס: כל חברה הנסחרת בבורסה, בין אם בישראל או בחו"ל, מחויבת לפרסם מדי רבעון דו"חות כספיים, שבו תפרט על פעילותה העסקית ועל אירועים מהותיים שאירעו במהלך הרבעון. הדו"חות הכספיים מהווים מקור מידע ראשון במעלה למשקיעים בשוק ההון לנתח את פעילות החברות ולנסות להעריך את המגמה הצפויה למניות שלהן.

עונת הדוחות, המתרחשת ארבע פעמים בשנה, היא פרק זמן חשוב ומהותי מאוד לחברות ולמשקיעים. הדוחות הכספיים עצמם, כמו גם שיחות הוועידה וניתוחי האנליסטים, מספק מידע איכותי על החברות, שעשוי להצביע על מצב עסקיהן ועל מגמות עתידיות בהתנהלותן ורמת האיתנות שלהן.

קראו עוד במגזין:

הדו"חות בוול סטריט מתפרסמים ברובם בסוף הרבעונים הפיסקליים (מונח חשבונאי המייצג שלושה חודשים), ולכן אנחנו רואים מדי שנה שטף גדול של דו"חות בחודשים שבאים מיד לאחר סיום אותם רבעונים - כלומר: בינואר, אפריל, יולי ואוקטובר. לחברות נדרש חודש לפחות לייצר את הדוחות הכספיים, לאחר סיומו של ההליך החשבונאי וקביעת תוצאות החברה, כולל המאזן, רווח והפסד, תזרים מזומנים ועוד. 

בוול סטריט, עונת הדו"חות מתחילה באופן לא רשמי עם פרסום הדו"חות הרבעוניים של חברת אלקואה, שסימולה בבורסה AA. שטף הדוחות נמשך בכל עונה במשך כשישה שבועות, שבמהלכם מפרסמות רוב החברות וכל החברות המהותיות את תוצאותיהן הכספיות. בינואר מתפרסמים על פי רוב דו"ח לרבעון הרביעי ודו"ח לשנה החולפת כולה.

למרות שפרסום הדוחות של רוב החברות תואם בדרך כלל את חודשי השנה ולוח השנה, יש כמה חברות יוצאות מהכלל גם במובן זה. למשל, וול מארט (סימול: WMT), שהשנה הפיסקלית שלה מסתיימת רק ב-31 בינואר כדי לאפשר לחברה לכלול בדו"ח השנתי גם את המכירות מעונת החגים. 

קצת רקע על דוחות כספיים

בלב כל דוח כספי של חברה נסחרת עומדות שלוש טבלאות: מאזן, דוח רווח והפסד ודוח תזרים המזומנים.

מאזן: משקף את מצבה הפיננסי של החברה, נכון לסיום הרבעון הרלוונטי, באמצעות העמדת נכסי החברה מול ההתחייבויות וההון העצמי שלה. בנכסים ניתן למצוא בין השאר כמה כסף במזומן יש לחברה בקופתה, מהן השקעותיה בניירות ערך ומה הן נכסיה מבחינת נדל"ן, מפעלים, מיכון ועוד. ברשימת הנכסים נכללים גם נכסים בלתי מוחשיים, כדוגמת הפטנטים של החברה והמותגים המסחריים שלה. בצד ההתחייבויות, לעומת זאת, ניתן לראות מהו האשראי שלקחה החברה, התחייבויות לעובדים ולגופים מסחריים ועוד. ההון עצמי הוא למעשה עודף נכסי החברה על ההתחייבויות שלה, כפי שמפורטים במאזן. 

דוח רווח והפסד: הכנסות החברה מול הוצאותיה, בתקופת הדוח. הדוח כולל נתוני מכירות, הוצאות תפעוליות, הוצאות מימון וכמובן השורה התחתונה - הרווח (או ההפסד) הנקי של החברה ברבעון. 

דוח תזרים מזומנים: מציג תזרימי מזומנים מפעילות שוטפת, מפעילות השקעות ומפעילויות מימון. בגדול, דוח התזרים על שלושת חלקיו אמור להציג מהם המקורות לכספים שקיבלה החברה במהלך הרבעון ומהו השימוש שעשתה החברה בכסף. 

מתעניינים בפתיחת חשבון מסחר בחבר בורסה? לחצו כאן>>

poll questionמה תהיה להערכתך תשואת מדד S&P500 בשנת 2022?

הדוחות והאנליסטים 

דוחות כספיים כתובים בשפה חשבונאית לא פשוטה להבנה, בטח לא על ידי משקיעים שעושים את צעדיהם הראשונים בשוק ההון. כאן נכנסים לתמונה בוול סטריט האנליסטים מבתי ההשקעות השונים, שמנתחים לעומק את מצב החברות, בין השאר על סמך התוצאות הכספיות שלהן בדוחות. 

בוול סטריט, האנליסטים מספקים גם תחזיות לנתוני החברות העיקריים כמו רווח נקי, רווח תפעולי, הכנסות ועוד - עוד לפני פרסום הדוחות. הפער בין ציפיות האנליסטים לבין המציאות המתפרסמת בסופו של דבר בדוחות עשויה להשפיע על מחירי המניות, לכאן או לכאן. החברות מצופות לעמוד בתחזיות האנליסטים או אפילו "להכות" אותן, כלומר: לפרסם נתוני אמת טובים יותר מקונצנזוס התחזיות של האנליסטים. במקרים כאלו, מניית החברה עשויה להגיב בעליות שערים, ממש כפי שהיא עשויה להגיב בירידות שערים במקרים של אי עמידה בתחזיות. 

שיחות הוועידה 

יש חברות בוול סטריט שמקיימות שיחות ועידה עם המשקיעים לאחר פרסום הדוחות הכספיים, שבהן מתייחסים בכירי החברה לסוגיות פיננסיות ואחרות, כולל מצב החברה בשווקים שבהם היא מתחרה. שיחות הוועידה הן מקור מידע חשוב נוסף, שעשוי להשפיע מיידית על מחירי המניות, בעיקר אם החברה מספקת תחזיות לרבעון הבא או מודיעה על מהלך עסקי מהותי. ניתן להתחבר לשיחות הוועידה בזמן אמת, או להאזין להן לאחר מכן, באתרי החברות.

השורה התחתונה ברורה: עונת הדוחות, המתרחשת ארבע פעמים בשנה, היא פרק זמן חשוב ומהותי מאוד לחברות ולמשקיעים. הדוחות הכספיים עצמם, כמו גם שיחות הוועידה וניתוחי האנליסטים, מספק מידע איכותי על החברות, שעשוי להצביע על מצב עסקיהן ועל מגמות עתידיות בהתנהלותן ורמת האיתנות שלהן.

רוצים לפתוח חשבון מסחר עצמאי במיטב טרייד? לפרטים לחצו כאן >>

אין לראות במסמך זה ובמידע ו/או הניתוח הכלולים בו הצעה או ייעוץ/שיווק לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים ו/או השקעת כספים בפיקדונות כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים כלשהם. האמור לעיל אינו מתיימר להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע זה או אחר. לפיכך, האמור לעיל אינו מהווה בשום צורה שהיא תחליף לייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. התנאים המלאים והמחייבים של כל שירות/מוצר, הינם כמפורט במסמכי פתיחת החשבון ביחס לאותו שירות/מוצר וכפופים להסדרים הנהוגים במיטב טרייד. אין באמור משום הבטחת תשואה או רווח.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 1 שנים

    ישר כוח, החכמתי!

  • לפני 1 שנים

    ברור ומדויק!

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: מה כדאי לדעת על עונת הדוחות הכספיים
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.