תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
לפתיחת חשבון מסחר >>
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED התגובות שלכם באתר!

תזמון השוק: האם ניתן לדעת מתי להיכנס – והאם יש נקודת קסם?

29/06/2022

הניסיון לחזות מגמות עתידיות ולצפות מראש את נקודות השיא והשפל של מניות, היא הגביע הקדוש של עולם ההשקעות. מהן השיטות לתזמון שוק והאם הן באמת עובדות?

רוצים לפתוח חשבון מסחר עצמאי במיטב טרייד? לחצו כאן >>

"אם רק היינו קונים את המניה לפני שנה"... משפטים בסגנון הזה מאפיינים משקיעים רבים בשוק ההון – ולא בכדי: היכולת לזהות את נקודות השפל והשיא של המניה, יכולה להגדיל בעשרות ואפילו מאות אחוזים את ביצועי התיק. מהם היתרונות והחסרונות של השיטות לתזמון שוק – והאם הן באמת עובדות?

בהסתכלות ארוכת שנים, שווקי ההון נוטים לעלות בצורה עקבית ומתמשכת. לטווח הארוך, השפעתם של משברים כמו משבר הקורונה על השווקים מתכווצת.

קראו עוד במגזין:

האם אפשר בכלל לתזמן את השוק?

הפיתוי לנסות לתזמן את השוק אכן גדול. כמה גדול? מחקר בשם "ברבורים שחורים ותזמון שוק", שבדק את ביצועי שוק ההון ב-15 שווקים שונים בין השנים 1990-2006, הגיע לתובנות מדהימות: פספוס 10 ימי המסחר החזקים ביותר הוביל לירידת ערך התיק ב- 50.8% ביחס להשקעה פאסיבית. לעומת זאת, היכולת "להתחמק" מעשרת ימי המסחר הגרועים ביותר הוביל לזינוק שווי התיק ב- 150.4% ביחס להשקעה פאסיבית.

אז למקרה שתהיתם: אכן יש נקודות קסם, שיכולות לעשות פלאים לשווי התיק שלכם. השאלה היא האם באמת אפשר לזהות אותן? אם הייתה תשובה חד משמעית לשאלה הזו, כולנו היינו מולטי מיליונרים. למרות זאת, יש כמה שיטות המשמשות המשקיעים שמתעקשים לנסות לתזמן את השוק. הנה שתיים מהבולטות שבהן:

ניתוח טכני – שיטה לניתוח מגמות בנכסים פיננסים, ממניה בודדת עד מדדים שונים. נקודת המוצא בניתוח טכני היא שהכלכלה מחזורית, ולכן אפשר להסיק ממגמות עבר של מניה על ביצועיה בעתיד. ניתוח טכני מבוסס על מחירי המנייה ומחזורי המסחר, ומנותק מנתוני מיקרו ומאקרו כלכליים. שיטה זו משתמשת בגרפים ונתונים סטטיסטיים שונים. על הנייר, זיהוי מגמות ודפוסים מאפשר לתזמן את מועד הכניסה או היציאה. ועדיין, ניתוח טכני משמש ככלי עזר לקבלת החלטות – ולא כתחליף לניתוח פונדמנטלי שבודק את ביצוע החברה.

בנוסף, ההצלחה של שיטה זו כרוכה לרוב בביצוע מספר רב של פעולות מסחר, ולכך יש השלכות. ראשית, מסחר אינטנסיבי מצריך השקעת זמן מרובה שאין לרבים מאיתנו. מעבר לכך, מסחר כזה כרוך בתשלום עמלות שמכרסמות עוד ועוד ברווחים, ככל שכמות הפעולות גדלה.

מתעניינים בפתיחת חשבון מסחר בחבר בורסה? לחצו כאן>>

poll questionאיזה סוג סוחר את/ה בשוק ההון?

אפקטים מחזוריים – ישנם אפקטים, חלקם מבוססים על נתונים מחקריים, שמעידים על כך שהשקעה במועדים מסוימים בשנה יכולה להניב תשואה עודפת. כך, לדוגמא, על פי אפקט תחילת החודש, יש לשווקי ההון נטייה לעלות בארבעת הימים הראשונים של החודש. יש גם אפקט ינואר, המבוסס על טענות ונתונים לפיהם בחודש הראשון של השנה האזרחית הביצועים טובים יותר בכ-3% ביחס לשאר חודשי השנה, בדגש על מניות קטנות או כאלו שמאופיינות בהערכות שווי נמוכות. על אף שמחקרים שונים מאשרים את קיום התופעה, אי אפשר להתעלם מאירועים בלתי צפויים שגוברים עליה לפעמים, כמו החורף הקשה שהוביל לירידות שערים עולמיות בינואר 2022.

בשורה התחתונה, קיומם של אירועים בלתי צפויים כמו אירועי טבע, מלחמות או מגפות עולמיות, הופכים את ההסתמכות על אפקטים אלו להחלטה ספקולטיבית בסיכון גבוה.

איך בכל זאת אפשר להשקיע בחוכמה?

במקום לנסות לתזמן את השוק אפשר לתזמן את ההחלטות שאנחנו מקבלים: כלומר, לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר בכל נקודת זמן. הנה כמה דרכים לעשות את זה:

ניהול סיכונים – לדעת לסגור פוזיציות לא רווחיות זה חשוב, כל עוד לא פועלים בחיפזון ולא מתוך הסתכלות על טווח קצר בלבד. ניהול סיכונים משמעותו להתמודד לא רק עם רווח או הפסד בהווה, אלא גם עם אובדן רווחים בעתיד, כתוצאה מהחלטות פזיזות שנקבל עכשיו. הדרך לניהול סיכונים חכם עוברת דרך היכולת להסתכל על התמונה הגדולה, ולא פחות חשוב: להצטייד במשמעת ברזל שתסייע לנו להתמודד עם הפחדים (והדחפים הנלווים) בתקופות של ירידות.

ניהול תיקונים – אומרים שבכל משבר טמונה הזדמנות. האמירה הזו, שעשויה להיחשב כפילוסופית בתחומי חיים אחרים, מקבלת משמעות מעשית בעולם ההשקעות: שווקי ההון חוו ירידות חדות בעקבות משבר? יתכן שזה הזמן לאתר מציאות מתומחרות מתחת לערכן ולגרום לפסיכולוגיית ההשקעות לעבוד לטובתכם.

להחזיק השקעות (וגם את עצמנו) – בהסתכלות ארוכת שנים, שווקי ההון נוטים לעלות בצורה עקבית ומתמשכת. לטווח הארוך, השפעתם של משברים כמו משבר הקורונה על השווקים מתכווצת. ככל שנשקיע לטווח ארוך יותר, נגדיל את סיכויינו ליהנות מהעובדה שהשוק נוטה לתקן את עצמו ולהעפיל לשיאים חדשים.

רוצים לפתוח חשבון מסחר עצמאי במיטב טרייד? לפרטים לחצו כאן >>

אין לראות במסמך זה ובמידע ו/או הניתוח הכלולים בו הצעה או ייעוץ/שיווק לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים ו/או השקעת כספים בפיקדונות כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים כלשהם. האמור לעיל אינו מתיימר להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע זה או אחר. לפיכך, האמור לעיל אינו מהווה בשום צורה שהיא תחליף לייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. התנאים המלאים והמחייבים של כל שירות/מוצר, הינם כמפורט במסמכי פתיחת החשבון ביחס לאותו שירות/מוצר וכפופים להסדרים הנהוגים במיטב טרייד. אין באמור משום הבטחת תשואה או רווח.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 1 שנים

    "ניהול סיכונים" , ביטוי יפה. כיצד?
    לא בדיוק נתתם כלים.
    "ניהול תיקונים " , ביטוי יפה .. כיצד ?
    לא בדיוק נתתם כלים.
    לפי מה שכתבתם , ייתכנו סתירות מובהקות בין שני העקרונות :ניהול תיקונים -. נגד ניהול תיקונים. אתם כמובן מתעלמים מכך... לא נתתם שום כלי למשקיע איך למצוא מניות שמתומחרות נמוך משוויין ו, וכדאי להשקיע בהן בזמן המשבר !
    וגם לא נתתם שום כלי כדי להעריך מהי פוזיציה שאינה רווחיות שראוי לסגור אותה . אם הכתבה היא רק למטרות שיווק בית השקעות "מיטב" - אז היא לא באמת נותנת ערך ! כמוה - יש המון בשוק ... מאכזב.

    • לפני 1 שנים

      חברים, אני רק שאלה, אני קראתי כאן, שחשוב להצטייד במשמעת ברזל, שתסייע לנו להתמודד עם הפחדים, והדחפים הנלווים, בתקופות של ירידות, משקיעי העדר נכנסים לפניקה בשוק דובי, והם הראשונים לברוח, כי הם לא מסוגלים להתמודד לא עם הפחדים, ולא עם הדחפים למכור בגלל תחושות בטן לא רציונליות, אבל למשקיעים מקצוענים יש משמעת ברזל, שמסייעת להם להתמודד עם הפחדים של העדר, והם קולטים היצעים של העדר הבורח, אז למה ומדוע אומרים שהעדר הפסיד? ושקולטי ההיצעים הרוויחו? אני שאלתי את השאלה הזאת לפרופסור לכלכלה, להלן תשובתו כדלקמן: "זה נכון אך ורק לשלב הראשון של הבריחה, כי מי שלא מחזיק מעמד ובורח, אז כל הקודם זוכה, אבל לשלב השני בו התקבל המינימום, קולטי ההיצעים יעלו מנקודת המינימום, והעדר אחוז הפניקה יפחד להיכנס חזרה, והוא יפסיד את העליות כל הדרך חזרה, לסיכום אמר לי הפרופסור, עדיף לא למכור כדי לעלות מעלה מנקודת המינימום, תודה

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: תזמון השוק: האם ניתן לדעת מתי להיכנס – והאם יש נקודת קסם?
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.