תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
לפתיחת חשבון מסחר >>
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED התגובות שלכם באתר!

למה השקל נחלש מול הדולר ואיך אפשר להתגונן?

מדורים:
22/03/2023

השקל השלים ירידה של כ-30 אגורות מול הדולר ב-30 ימים. מהן הסיבות לטלטלה בשער החליפין, האם המהלך עבר את שיאו ואיך ניתן לנסות לגדר סיכונים?

רוצים לפתוח חשבון מסחר עצמאי במיטב טרייד? לחצו כאן >>

קשה להאמין שלפני פחות משנה וחצי, בנובמבר 2021, השקל רשם שיא של 25 שנים מול הדולר - 3.074. אלא שמאז החלה מגמת ההיחלשות שלו מול הדולר. במהלך 2022 עוד העריכו חלק מהכלכלנים כי צפויה התחזקות מחודשת של השקל לקראת סוף השנה. במבחן התוצאה, זה לא קרה.

המשקיעים אמורים לפזר השקעות בין מגוון מכשירים פיננסיים, סקטורים ואזורים גיאוגרפיים. פעולת הפיזור מסייעת להקטנת התלות בהשקעה כזו או אחרת, ותורמת לריכוך השפעות מקומיות דוגמת משבר ביטחוני או פוליטי.

קראו עוד במגזין:

למה השקל ממשיך להיחלש?

נכון לסוף פברואר 2023, הדולר נסחר בשיא של שלוש שנים מול השקל ושערו היציג הגיע ב-24.2 ל-3.66 ₪ - 30 אגורות יותר מהשער היציג ב-24.1. השקל השלים ירידה של כ-30 אגורות תוך 30 ימים, ונשאלת השאלה למה זה קרה. על פי סקירות של כלכלנים מהארץ ומחו"ל, לחוסר הוודאות הפוליטית ולרפורמה המשפטית יש השפעה שלילית על חוזקו של השקל. אחד החששות הבולטים הוא שגופים בינלאומיים יוציאו את ההשקעות שלהם מישראל בעקבות ערעור היציבות הפנימית במדינה.

גם האינפלציה הדביקה משחקת תפקיד. האינפלציה בארצות הברית לא יורדת, ואף ממשיכה לעלות: מדד ינואר 2023 עלה בקצב שנתי של 5.4%, לעומת 5.3% בחודש דצמבר. אינפלציה עיקשת, בשילוב נתונים מאקרו כלכליים כמו שיעור תעסוקה וקצב העלאות שכר גבוהים, מחזקים את ההערכות לפיהן הפדרל ריזרב (הבנק המרכזי האמריקאי) ימשיך במדיניות העלאת הריבית לצורך ריסון הלחצים האינפלציוניים.

מגמות אלה צפויות להגדיל את אטרקטיביות ההשקעה בדולר, ולתמוך בהמשך ההתחזקות שלו מול השקל. כל זאת במציאות שבה שיעור הריבית בארה"ב ימשיך להיות גבוה יותר משיעור הריבית בישראל – נתון שגם הוא מגדיל את האטרקטיביות של האפיק הדולרי.

מתעניינים בפתיחת חשבון מסחר בחבר בורסה? לחצו כאן>>

poll questionאיפה יהיה להערכתך שער הדולר-שקל בסוף 2023?

מה צפוי בהמשך?

מצד אחד, התפרסמו לאחרונה תחזיות הצופות את המשך ההיחלשות של השקל. אסטרטגים של הבנק האמריקאי סיטי העריכו כי בשל ההתרחשויות הפוליטיות בישראל, השקל עשוי להיחלש ולהיסחר ברמה של 3.95 ₪ לדולר. מצד שני, דסק המטבעות של הבנק האמריקאי וולס פארגו העריך כי השקל יתאושש לרמה של 3.4 ₪ לדולר, על רקע אפשרות שבנק ישראל יתערב במסחר לטובת השקל וכחלק משקלול היסודות הכלכליים הטובים של ישראל. קשה לדעת אילו מההערכות תתממש.

מה אפשר לעשות?

פיזור סיכונים הוא אחד העקרונות הידועים והחשובים ביותר בעולם ההשקעות. המשקיעים אמורים לפזר השקעות בין מגוון מכשירים פיננסיים, סקטורים ואזורים גיאוגרפיים. פעולת הפיזור מסייעת להקטנת התלות בהשקעה כזו או אחרת, ותורמת לריכוך השפעות מקומיות דוגמת משבר ביטחוני או פוליטי. במובן זה, עולם המט"ח לא שונה: אנשים שרוצים לגדר סיכונים מפני התחזקות אפשרית נוספת של הדולר, יכולים לנתב חלק מכספי ההשקעות לאפיקים דולריים.

הדרך הברורה מאליה להשקיע באפיק הדולרי היא כמובן לקנות דולרים דרך הבנק או גופים אחרים. חשוב לדעת שהשקעה ישירה בדולרים כרוכה בתשלום עמלות קנייה ומכירה, וגם בשחיקת ערך הכסף: במציאות שבה האינפלציה עולה בקצב שנתי של למעלה מ- 5%, כסף שהופקד בחשבון מאבד מערכו הראלי מדי שנה. כדי לשמור על ערך הכסף ואף להגדיל אותו, אפשר לנתב את הכסף למגוון אפיקי השקעה דולריים:

חיסכון באפיק הבנקאי – פיקדון דולרי עם תחנות יציאה, המאפשר לכספים להניב תשואה. ישנם פיקדונות דולריים מובנים שבהם הקרן מובטחת. חשוב לדעת: במקרים שבהם הריבית בפיקדון תהיה נמוכה מגובה האינפלציה, הכסף עדיין יאבד מערכו. בנוסף, כדי ליהנות מטווח הריביות הגבוה יותר שמציע הבנק, לרוב צריך לסגור את הכסף לתקופות ממושכות.

השקעה באפיק הבורסאי – ניתן להגדיל את החשיפה הדולרית באמצעות מכשירים שונים, הנסחרים בבורסה. אחד היתרונות של השקעה באפיקים הסחירים הוא היכולת לקזז הפסדים כנגד הרווחים, ובכך לשלם פחות מס על הרווחים. אחד ממכשירים אלו הוא אפיק הקרנות הכספיות,[ky1]  שהפך לפופולרי גם בגרסתו השקלית בזכות מאפיינים סולידיים ונזילות גבוהה של הכסף (ניתן לבצע קנייה ומכירה בכל יום מסחר). קרנות כספיות משקיעות בעיקר בפיקדונות בנקאיים, מק"מ ואג"ח מדינה קצר. השקעה בקרנות כספיות דולריות הנקובות בשקלים וצמודות לדולר פוטרת אתכם מהצורך לבצע המרה ולשלם את העמלה הנלווית.

אפיק סחיר נוסף הוא קרנות נאמנות דולריות, אפיק השקעה מנוהל המשקיע בנכסים שונים בהתאם למדיניות הקרן, מהשקעה באג"ח ומניות עד קרנות מחקות מדדים. אפשר להשקיע גם באגרות חוב צמודות לדולר, כלומר: אג"ח קונצרניות הכוללות הצמדה של הקרן לדולר. בעת התחזקות הדולר הרווח כפול, עקב ההצמדה של הקרן לדולר ותשואת הריבית של האג"ח. מטבע הדברים, היחלשות הדולר צפויה להוביל להקטנת הקרן.

לאן מועדות פניו של השקל בעתיד הנראה לעין? רק הזמן יחשוף בפנינו את התשובה. עד שהיא תתגלה, אפשר לגדר סיכונים ולפזר השקעות בהשקעה באפיקים דולריים.

רוצים לפתוח חשבון מסחר עצמאי במיטב טרייד? לפרטים לחצו כאן >>

אין לראות במסמך זה ובמידע ו/או הניתוח הכלולים בו הצעה או ייעוץ/שיווק לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים ו/או השקעת כספים בפיקדונות כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים כלשהם. האמור לעיל אינו מתיימר להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע זה או אחר. לפיכך, האמור לעיל אינו מהווה בשום צורה שהיא תחליף לייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. התנאים המלאים והמחייבים של כל שירות/מוצר, הינם כמפורט במסמכי פתיחת החשבון ביחס לאותו שירות/מוצר וכפופים להסדרים הנהוגים במיטב טרייד. אין באמור משום הבטחת תשואה או רווח.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 8 חודשים

    אין עליכם איזה ברור וקולע איזה חד ומשפיע מהיר כמו אופנוע וכיף כמו בקולנוע עוצמתי כמו עם מנוע ומרגיש כמו חבר וריע ולכן בא לי להריע

  • לפני 8 חודשים

    כשיש פולנים בעולם זה מה שקורה .נקודה

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: למה השקל נחלש מול הדולר ואיך אפשר להתגונן?
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.